De definitieve versie van de gebruiksvriendelijke Linux-distributie Lindows is klaar. Versie 3.0 zal weinig gaan afwijken van de voorgaande versies, versie 2.1 en 2.3 afgelopen weken verschenen. De eerste Tablet PC’s met Lindows zullen er spoedig aan komen, aldus de Lindows-baas Michael Robertson.

De voormalige baas van MP3.com, Michael Robertson, wekte de wrevel van Microsoft op, door zijn Debiandistributie Lindows te gaan noemen. Robertson beloofde dat Lindows moeiteloos Windows-applicaties als Office zou kunnen draaien, maar in de praktijk valt dit tegen. De rechtszaak die Microsoft aanspan tegen Robertson, verloor de softwarereus Microsoft overigens wel.

Screenshot van de nieuwe Lindows

Lindows is echter niet het enige Linux instap systeem op de markt. Inmiddels heeft Robertson concurrentie van Xandros en Lycoris. Deze distributies zijn net zo gebruiksvriendelijk en Xandros is bovendien beter in staat dan Lindows om MS Office te kunnen draaien, dankzij een speciale plugin.

Dat doet echter niets af aan de kracht van Lindows. Het OS kost 129 dollar, is een download van 400 MB en installeert in minder dan tien minuten op een snelle pc. De hardwareherkenning is bij een gemiddelde computer uitstekend en de overige software kan gratis via de Click & Run-browser opgehaald worden. Een breedbandverbinding is wel noodzakelijk.

Versie 3.0 is ten opzichte van de voorgangers in de Lindows serie, weinig veranderd. In de nieuwe PC Magazine van december staat een uitgebreide test van zeven nieuwe Linuxdistributies, waaronder Lindows, Xandros en Lycoris.