2min

Tags in dit artikel

In deze tijd, dat veel virussen, als bugbear, klez en yaha veel mensen zorgen baart, worden er ook nog eens talloze hoaxes verspreid. Dit zijn waarschuwingen voor niet bestaande virussen. Anti-virusbedrijf Sophos maakte onlangs zijn meest recente top tien van valse viruswaarschuwingen bekend. Deze hoaxes waarschuwen de lezer vaak dat ze een e-mail met een bepaalde kop niet moeten openen, of onmiddelijk een bepaald bestand moeten wissen van hun harde schijf, omdat deze met een virus besmet zou zijn.

Het blijft hier echter niet bij. De lezers worden vaak ook aangespoord om hun e-mail berichten met hoaxes door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden. Koploper in december 2002, net als de acht maanden ervoor, is een e-mail waarin gebruikers wordt opgedragen een (virusvrij) bestand, genaamd JDBGMGR.exe, van hun systeem te verwijderen. Er werd beweerd dat dit bestand, het bugbear virus bevatte, doordat het icoontje een grijze teddybeer was. Dit is echter niet het geval. Het JDBGMGR.exe-bericht was verantwoordelijk voor 13,7 procent van alle in december vorig jaar aan Sophos gerapporteerde hoaxes. . Andere voorbeelden zijn de berichten over een screensaver van de Budweiser Frogs, wat eigenlijk een virus zou zijn, en een e-mail met als onderwerp ‘A virtual card for your’ die volgens de waarschuwingen een virus bevatte dat ‘een harde schijf verwoest’ zodra het bericht werd geopend.

De hoaxes veroorzaken veel overlast, doordat de ontvangers de mailtjes vaak doorsturen naar zoveel mogelijk contactpersonen. De contactpersonen worden dus misleid, en heeft ook nog eens de verspilling van bandbreedte als gevolg. De samenstellers van de Sophos-lijst wijzen er verder op dat sommige hoaxes uit de top tien al meer dan een jaar geleden zijn gesignaleerd, maar regelmatig een comeback maken als een nieuwe groep gebruikers wordt misleid. Er is eigenlijk maar één klein voordeel aan de hoaxes, en dat is dat mensen zich meer bewust raken van het feit dat virussen meer met je pc kunnen doen, dan dat je lief is.