1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De overheid wil de afhankelijkheid van softwareleveranciers verminderen en de mogelijkheden om voor andere software te kiezen, vergroten. Software die met belastinggeld is ontwikkeld voor één overheidsorganisatiemoet vrij door andere overheidsorganisaties gebruikt kunnen worden. Om dit te bereiken start het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties samen met het Ministerie van Economische Zaken het Programma ‘Open Standaarden en Open Source Software voor de overheid’. Het Programma wordt uitgevoerd door de ICTU, de ICT-advies- en uitvoeringsorganisatie van de overheid. De ministers van BZK en EZ hebben dat in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Net als iedere andere gebruiker is de overheid sterk afhankelijk van softwareleveranciers. Door dominante posities van één of enkele softwareleveranciers hebben gebruikers te maken met hoge kosten: bijvoorbeeld doordat licentieovereenkomsten gewijzigd worden of doordat gebruikers min of meer gedwongen worden over te gaan naar nieuwe versies van software.

Het Programma Open Standaarden en Open Source Software heeft een budget van drie miljoen euro voor de komende drie jaar en richt zich primair op overheidsautomatiseerders. Het gaat bij het Programma om bewustwording rondom softwarebeleid en softwaregebruik zodat overheidsorganisaties beter geïnformeerd aanschafbeslissingen nemen.