2min

Tags in dit artikel

Het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) en de WiFi Alliance hebben bijna overeenstemming bereikt over de introductie van een aantal nieuwe WiFi-varianten. De nieuwe varianten IEEE802.11e, -i en -n zijn volgens de IEEE sneller, veiliger en stabieler. Dit wordt vanwege de betere beveiliging gezien als een belangrijke stap in het proces om de bedrijfssector te overtuigen van draadloze netwerkmogelijkheden. De gebrekkige implementatie van beveiliging in de eerste populaire WiFi-smaak, IEEE802.11, heeft de technologie een nogal slechte reputatie gegeven. Sommige bedrijven zijn dan ook bang dat draadloze netwerken hen openstellen voor ‘drive-by hacking’, waarbij hackers een bedrijfsnetwerk kunnen doorpluizen.

802.11e zal een gegarandeerde kwaliteit bieden (Quality of Service, QoS), noodzakelijk voor toepassingen die bijvoorbeeld een vrij constante bandbreedte nodig hebben. Er wordt daarbij vooral gedacht aan Voice-over-IP-applicaties, waarbij een computernetwerk wordt gebruik om stemcommunicatie te vervoeren – zeg maar: telefoneren over het netwerk of internet. De e-smaak zal in twee stappen worden geïntroduceerd: Wireless Multimedia Extensions in de lente en Wireless Scheduled Multimedia in de tweede helft van 2004.

Maar de ontwikkelingen gaan door, namelijk de volgende stap: 802.11n. Hier moeten we nog een tijdje op wachten, want deze snelle draadloze standaard wordt pas in eind 2005 verwacht. In termen van snelheid wordt ‘n’ de opvolger van ‘g’, en zal het ongeveer twee hogere snelheden bieden. Hierdoor zal WiFi officieel voor het eerst een concurrent vormen voor bekabelde netwerken, althans de oudere varianten. Al een tijdje is er een trend om pc uit te rusten met gigabit-netwerkkaarten (1.000 Mbps), hoewel nog velen beschikken over een 100 megabit-netwerk. En eigenlijk is er al een draadloos antwoord klaar, want verschillende fabrikanten bieden IEEE802.11g-producten die twee kanalen combineren om 108 Mbps – of dubbel zoveel als de standaard voorschrijft te halen.