Abonneer je gratis op Techzine!

Telecomwaakhond Opta heeft KPN een boete opgelegd vanwege de korting die werd gegeven aan adsl-aanbieders Tiscali en BBned. KPN heeft namelijk in het verleden afspraken gemaakt met Tiscali en BBned over korting op de tarieven voor de levering van lijnen en zogenoemde colocatie-diensten. "Deze tarieven zijn lager dan de tarieven die aan andere partijen in rekening worden gebracht", aldus de Opta.

De telecomautoriteit legt KPN hierom een boete op van in totaal 270.00 euro. Dit is onderverdeeld in 90.000 euro vanwege het ‘niet zorg dragen voor kostengeoriënteerde tarieven’ en 180.000 euro wegens het verstoren van de concurrentieverhoudingen op de adsl-markt. KPN is verplicht concurrenten toegang te geven tot zijn aansluitnet. Andere aanbieders dan Tiscali en BBned zouden door de kortingen schade hebben opgelopen, aldus de Opta. "KPN heeft de netwerkuitrol door bepaalde aanbieders onomkeerbaar beïnvloed." Het zou gaan om een ‘welbewuste overtreding’ waardoor nieuwe ADSL-aanbieders minder snel de markt zouden kunnen betreden.

Het totaal genoten voordeel van BBned zou 424.707 euro zijn. Bij Tiscali is het voordeel met 10.676 euro aanzienlijk minder groot. KPN stelt dat de betreffende kortingsregelingen in de praktijk niet zijn uitgevoerd. Dit verweer is echter volgens de Opta niet relevant, want: "Voor overtreding is het sluiten van een overeenkomst al voldoende."

Toch gaat KPN in beroep tegen het besluit. "Per saldo hebben alle aanbieders hetzelfde tarief betaald, zij hebben dus geen voordeel genoten", aldus een woordvoerder.