2min

Tags in dit artikel

,

Toen Gmail, de gratis maildienst door Google werd aangekondigd, viel vooral de ongebruikelijke grote opslagruimte die elke deelnemer kreeg op. Één gigabyte maar liefst. Om die gigabyte anders te benutten heeft een programmeur een andere methode ontwikkeld: GmailFS, hiermee wordt het mogelijk de mailbox als virtuele, online harde schijf te gebruiken.

Alleen voor Linux-gebruikers is het bestandssysteem GmailFS geschikt. Zij zijn namelijk instaat om van een Gmail-account de diskruimte te mounten, met andere opslagmedia kan dit ook. Voor alles is de diskruimte daarna te gebruiken.

Met een gigabyte-per-gebruiker werd Gmail uitgerust, dit om zich van andere commerciële maildiensten te doen onderscheiden. Nooit meer hoeft iemand in principe een e-mail weg te gooien aldus Google. Officieel is Gmail nog altijd niet van start gegaan. Alleen op uitnodiging mag er worden deelgenomen, het systeem is dus nog gesloten.

Een levendige handel heeft deze exclusiviteit in Gmail-accounts opgeleverd. Het is mogelijk anderen kennissen of vrienden uit te nodigen wanneer je zelf al lid bent van Gmail, dit door speciale invites. Om met Gmail te communiceren werd er door derden driftig sofware ontwikkeld. De inlogprocedure die verplicht is via de browser is bijvoorbeeld omzeild, hierdoor is het mogelijk Gmail in combinatie met gewone pop3-mailprogramma’s te gebruiken.

Het is voor Google natuurlijk vervelend nieuws dat de diskruimte nu voor andere doeleinden kan worden ingezet dan e-mail. Mochten mensen de schijfruimte die bedoeld is voor e-mail benutten om muziek, software, films en andere auteursrechtelijk bescherm materiaal te delen, dan zijn er juridische consequenties.

Google heeft verder Gmail niet als gratis online opslag ontwikkeld maar als gratis maildienst. Het is nog niet duidelijk of Google van plan is de dienst aan te passen om zo GmailFS dwars te liggen. Als organisatie met innovatieve diensten en een goed gevoel voor wat internetters willen, heeft het bedrijf een goede status te verliezen.

De ontwikkeling van GmailFs wordt door sommigen het werk van een black hat genoemd, zo staat vermeld op de nieuwssite Slashdot. Dit is een term over een hacker met kwade bedoelingen. Anderen mensen vrezen dat Gmail mogelijk wordt aangepast, verdwijnt of zelfs wordt opgeheven door al het gesleutel aan Gmail van buitenaf. Eerder heeft Google al aangekondigd dat het de ontwikkeling van programma’s in eigen hand wil houden die met Gmail integreren.

Om tegen dit soort vondsten te verweren is Google zelf wijs en rijk genoeg, stelt een lezer. Omdat voorlopig GmailFS alleen onder Linux werkt, wordt verwacht dat slechts een klein aantal gebruikers GmailFS echt zal inzetten.