Abonneer je gratis op Techzine!

Trend Micro waarschuwt computergebruikers dit weekend voor het schadelijke programma JOKE_PCHAUNT.A. Elk jaar staat oktober in de VS, en ook steeds meer in Nederland, in het teken van Halloween. Op 31 oktober dragen kinderen angstaanjagende kostuums en gaan ze langs de deuren om snoepgoed te vragen. Dit jaar blijft het wellicht niet alleen bij bezoek aan de deur. Op 31 oktober kunnen ook computers angstaanjagend bezoek krijgen.

Volgens Trend Micro kunnen computergebruikers tijdens Halloween ten prooi vallen aan de ‘computergeest’. Het schadelijke programma JOKE_PCHAUNT.A is ontwikkeld om tijdens Halloween computergebruikers angst aan te jagen. Gebruikers van Windows zullen denken dat hun computer bezeten is door een spook. Als een computer de volgende symptomen vertoont op 31 oktober, dan is het goed mogelijk dat het slachtoffer is van JOKE_PCHAUNT.A:

1. Wordpad (het kleine tekstprogramma binnen Windows) typt langzaam en letter voor letter de volgende tekst: "Hello! I have entered your PC from another realm! I am a restless spirit, and I plan to have some fun…YOUR COMPUTER IS HAUNTED!!!"
2. De CD-ROM-drive gaat open en dicht zonder aanwijsbare reden.
3. Een onzichtbare persoon speelt Patience op het computerscherm.
4. Om onverklaarbare redenen verschijnen pornografische foto’s op het scherm en zijn raadselachtige geluiden te horen.

Trend Micro waarschuwt daarnaast voor andere schadelijke codes die toe kunnen slaan tijdens Halloween. Het Trojaanse paard IRC_BIGPUN.A1 gebruikt een vast IRC-kanaal voor het verzenden van de volgende Halloween-boodschap: "Happy Halloween! So what you have for me a trick or a treat." VBS_HELVIS.A is minder vriendelijk, het verwijdert alle e-mails met achterlating van het bericht "Halloween Elvis". De WORM_LIAC.A-worm verstuurt berichten op verschillende belangrijke Amerikaanse feestdagen, inclusief Nieuwjaar, Onafhankelijkheidsdag en Valentijnsdag. Op 31 oktober ontvangen geïnfecteerde computers óók een HAPPY HALLOWEEN!!-bericht. De WORM_AGOBOT-worm heeft meer dan 100 varianten en omvat e-mails met Halloween-berichten in de subject line.

Trend Micro raadt computergebruikers sterk aan hun antivirussoftware te updaten vóór Halloween op 31 oktober. Hierdoor kan worden voorkomen dat computers tijdens Halloween bezoek krijgen van ‘spoken’ en/of andere schadelijke codes, wormen, trojaanse paarden en virussen.