Virusexperts van het bedrijf Sophos waarschuwen voor een nieuwe worm die het gemunt heeft op Microsoft’s Anti-Spyware programma dat zich momenteel in een beta-fase bevindt.

Volgens de experts is de trojan ‘Bankash-A’ het eerste virus dat gericht is op het nieuwe programma van Microsoft. Gezien het feit dat software van Microsoft een gewild object is bij virusmakers verwachten de experts dat er meer virussen en trojans volgen, naarmate meer mensen gebruik zullen maken van het programma.

De nieuwe trojan dankt haar naam aan het feit dat het onder andere probeert om wachtwoorden en andere gegevens voor online bankieren probeert te stellen. Daarnaast installeert het programma een bestand genaamd ‘ASH.DLL’ op de harde schijf van de gebruiker. Overigens heeft de trojan het vooral voorzien op Britse banken als Barclays, Cahoot, Halifax, HSBC, Lloyds TSB, Nationwide, NatWest, en Smile.

Behalve bovenstaande acties, probeert de trojan het anti-spyware programma van Microsoft en andere geïnstalleerde anti-virus programma’s uit te schakelen. Verder verwijdert het bestanden van de computer en worden er spyware op de geïnfecteerde pc geïnstalleerd.

Sophos heeft reeds een ide bestand voor haar eigen anti-virus software ter beschikking gesteld op haar website. Het ide bestand is hier te downloaden.

Gebruikers van andere anti-virus software wordt aangeraden een update uit te voeren. Microsoft heeft nog niet gereageerd op het nieuws.