Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft gisteren een nieuwe vereenvoudigde versie van haar besturingsysteem uitgebracht in Brazilië. De afgeslankte versie kan gebruikt worden voor computers die door de Braziliaanse overheid met subsidie worden verkocht aan de arme bewoners van het land.

De Braziliaanse overheid beraadt zich momenteel of het gratis software of Windows zal toepassen op de circa 1 miljoen computers die onderdeel uitmaken van het zogenaamde PC Conectado programma. Microsoft heeft actief gelobbyd om de overheid ervan te overtuigen Windows te gebruiken voor de systemen.
Microsoft heeft de Braziliaanse instanties ook een aanbod gedaan voor techische ondersteuning. Het bedrijf heeft geen deadline gesteld tot wanneer de regering kan reageren.

De nieuwe versie, die de naam Starter Edition (SE) heeft meegekregen, is georiënteerd op computergebruikers die geen of weinig ervaring met computers hebben. Zo kan SE slechts drie programma’s tegelijkertijd draaien, met een maximum van drie schermen per applicatie. Daarnaast kan er met SE niet worden ingelogd op een netwerk.

Volgens Microsoft zullen in mei de eerste pc’s met het nieuwe besturingssysteem op de markt komen in Brazilië. Het bedrijf heeft daarvoor deals gesloten met vijf Braziliaanse computerfabrikanten.
Eén van die bedrijven is Positivo dat computers met SE levert met een prijs vanaf 1,599 real (470 euro). Dat is ongeveer 300 real (85 euro) meer dan dezelfde pc met het open-source besturingssysteem Linux.

Sommige experts vinden dat gratis software van goede kwaliteit de voorkeur verdient boven betaalde software in afgeslankte vorm. Een aantal leden van de Braziliaanse regering geeft echter de voorkeur aan het aanbieden van beide besturingsystemen. Consumenten kunnen dan zelf aangeven of ze bereid zijn om iets extra’s te betalen voor de Windows SE versie.

Microsoft bracht de SE editie al eerder uit in landen als Maleisië, Thailand, Indonesië en Rusland.