Abonneer je gratis op Techzine!

Sharp heeft een LCD monitor op de markt gebracht die twee verschillende beelden tegelijkertijd kan weergeven. Daardoor kunnen familieruzie’s over wie welk programma wil kijken binnenkort tot het verleden behoren. Gevolg is wel dat men dan niet gezellig bij elkaar op de bank kan blijven zitten.

Het apparaat dat al deze maand in de winkels zal verschijnen is de eerste monitor ter wereld die twee beelden tegelijkertijd kan weergeven. Het beeld dat de kijker ziet is afhankelijk van de hoek waaronder deze het scherm ziet. De technologie wordt door Sharp "two-way viewing-angle LCD" genoemd. Daarvoor gebruikt Sharp een zogenaamde ‘Parallax Barrier", die de lichtstralen van het backlight in de monitor naar links en rechts breekt. Het bedrijf ziet diverse mogelijkheden voor de monitor.

Zo kan de ene persoon TV of een film kijken, terwijl de andere persoon de TV gebruikt om te internetten. Ook zou het apparaat gebruikt kunnen worden voor in de auto. De bestuurder ziet dan het beeld van zijn navigatiesysteem, terwijl de passagiers een film kunnen kijken of een spelletje doen.


© Toshifumi Kitamura/AFP/Getty Images

Maar ook het zakelijk leven zou voordelen kunnen hebben van de monitor. Zo kan het apparaat als billboard fungeren en twee reclames tegelijkertijd laten zien. Ook zou een vertegenwoordiger het kunnen gebruiken tijdens zijn gesprekken met klanten. De klanten kunnen op het scherm meekijken en zien niet de vertrouwelijke informatie die de vertegenwoordiger wel kan zien.

Het enige probleem dat zich voordoet is het geluid. Twee films door elkaar heen luisteren is natuurlijk geen gehoor. Gebruikers zullen zich in dat geval moeten bedienen van hoofdtelefoons.
De nieuwe LCD monitor kost ongeveer twee keer zoveel als een standaard LCD monitor van Sharp, maar exacte prijzen zijn nog niet bekend.