Computers krijgen dagelijks zo’n zestienhonderd keer een inbraakpoging te verwerken. Dit komt gemiddeld neer op meer dan één per minuut. Dit blijkt uit een test van de Nederlandse computerbeveiliger Madison Ghurka.

In opdracht van technologietijdschrift De Ingenieur liet het Eindhovense bedrijf 48 dagen lang een lokcomputer (honypot) draaien. In deze 48 dagen werden er 77.238 aanvallen geregistreerd. Daarvoor gebruikte men 13.607 IP-adressen waarvan 786 uit Nederland.

De oprichter en testleider van Madison Ghurka, Hans van de Looy, zei donderdag niet verrast te zijn door de hoge aantallen. ,,De verwachting was niet veel anders en de cijfers lijken redelijk constant.”

Zombies
Dit soort geautomatiseerde aanvallen worden in het algemeen uitgevoerd om controle te krijgen over zoveel mogelijk systemen (zombies). Computers zijn op die manier zowel bron als doelwit.

Deze macht kan door kwaadwillenden misbruikt worden op b.v spam te versturen of aanvallen uit te voeren. Zombienetwerken lijken op dit moment de grootste bedreiging van de internetveiligheid, schreef het ministerie van Economische Zaken recent nog in een analyse over de toekomst van elektronische communicatie.