Abonneer je gratis op Techzine!

Onlangs heeft ATI nieuwe drivers voor het Linux besturingssysteem uitgebracht. Hiermee moeten videokaarten uit de Radeon-serie onder Linux beter ondersteund worden.

3DNature, een bedrijf dat software maakt waarmee je 3D graphics kan maken, claimt dat de drivers nutteloos zijn. Veel developers van grafische software zijn het met het bedrijf eens. Volgens het bedrijf zijn de drivers niet geschikt om professioneel met met grafische software te werken. Ook is volgens het bedrijf alle huidige en voorgaande software van ATI om de Radeon kaarten onder Linux op gang te krijgen van slechte kwaliteit.

Voor de opensource gemeenschap is dit slecht nieuws. De nieuwe XGL Desktops zijn mooi, maar draaien volledig op OpenGL, de tegenhanger van DirectX. OpenGL is volledig opensource en wordt op elk platform ondersteund, in tegenstelling tot DirectX, dat door Microsoft geproduceerd wordt en dus ook alleen op hun besturingssystemen beschikbaar is.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem en dus worden veel games met behulp van DirectX geschreven. Dit is de reden waarom die vaak alleen op Windows draaien.
Doordat OpenGL niet goed wordt ondersteund in de nieuwe Linuxdrivers van ATI zijn deze drivers onbruikbaar onder Linux. Concurrent NVIDIA heeft goede Linuxdrivers beschikbaar en is daarom voor mensen die gebruik maken van Linux een stuk aantrekkelijker.