1 min

Tags in dit artikel

,

Minister Ballin heeft een uitspraak gedaan over een heffing op USB-sticks, die gevraagd werd door diverse auteursrechten organisaties.

De heffing, die vijftien cent zou bedragen gaat niet door. Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft dit via een woordvoerder laten weten. Hiermee benadrukt hij de uitspraak van het SONT (Stichting overleg nationale thuiskopievergoeding), deze had in januari 2005 al laten weten het niet eens te zijn met een dergelijke vergoeding. De heffing wordt ook geheven op blanco CD’s en DVD’s. De auteursrechtenorganisaties gebruiken dit geld om de copyrighthouderse van diverse media toch een vergoeding te kunnen bieden.

Ook de Consumentenbond heeft uiteraard een uitspraak gedaan over deze kwestie. De stichting vind het onzin om een heffing te vragen op USB-sticks. De Consumentenbond denkt dat veel consumenten deze stukjes draagbare media niet gebruiken om films en muziek op te slaan en wanneer ze dat wel doen, dan zijn het alleen zelfgemaakte stukken.

Kees Vendrik van Groenlinks is het niet eens met deze uitspraak. Hij heeft een aanvraag ingediend voor een spoeddebat, of dit er komt, is nog onduidelijk. Hij heeft wel een brief geschreven naar de Tweede Kamer waarin hij zijn standpunt probeert duidelijk te maken.