Abonneer je gratis op Techzine!

Nokia gaat vanaf november dit jaar haar N-Gage gamingplatform nieuw leven inblazen. Belangrijkste onderdeel wordt de N-Gage Store, een online winkel waar mensen spelletjes voor hun pc en mobiel kunnen aanschaffen. Ook is Nokia’s nieuwste smartphone in de N-serie speciaal afgestemd op het spelen van spelletjes.

Nokia lanceerde het N-Gage merk in 2003 in de vorm van een handheld spelcomputer met telefoonfuncties. Alhoewel het apparaat een redelijke start kende, bleek het uiteindelijk niet het succes te zijn waarop Nokia had gehoopt. Maar het spelen van spelletjes op mobiele telefoons liet en laat nog altijd een stijgende lijn zien. Volgens iSuppli bestaat de mobiele gamingmarkt in 2010 uit 184 miljoen gebruikers, terwijl dat er in 2005 nog 28 miljoen waren. In datzelfde jaar steeg de omzet van games voor mobieltjes ook nog eens met 80 procent en die trend zal zich de komende jaren naar verwachting door gaan zetten.

Ovi: de deur naar het internet

Nokia heeft daarom haar plannen op de mobiele gamingmarkt radicaal veranderd en trekt daarvoor het N-Gage merk weer uit de kast. N-Gage wordt Nokia’s nieuwe online gamesdienst voor Nokia telefoon. De N-Gage store gaat overigens onderdeel uitmaken van een compleet nieuwe serie aan internetdiensten van Nokia met de naam Ovi, wat Fins is voor ‘deur’. Nokia’s idee achter Ovi is dan ook dat het de deuren opent voor mobiele telefoongebruikers die op zoek zijn naar content voor hun telefoons. Daarnaast is het de bedoeling dat Ovi Nokia gebruikers de mogelijkheid biedt om hun webcommunity’s, contactpersonen en content op één centrale plek op te slaan. Deze gegevens kunnen dan snel via de pc of een telefoon bereikt worden.

Nieuwe koers voor N-Gage

Voorlopig bestaat Ovi uit drie delen, namelijk de eerder genoemde N-Gage Store, Nokia Music Store en Nokia Maps. N-Gage is zoals gezegd een portaal voor mobiele games. Bedrijven als Electronic Arts en Gameloft zullen het portaal gaan voorzien van de nodige games. Gebruikers kunnen van alle games een demoversie downloaden en er reviews over lezen. Als een spel bevalt kan het gekocht worden middels een creditcard of in sommige gevallen via de telefoonrekening.

Nokia Music Store & Nokia Maps

De Nokia Music Store is simpelweg een nieuwe muziekwinkel in de reeds drukbezette markt. Volgens Nokia zijn er diverse grote muzieklabels gestrikt, maar ook diverse onafhankelijke labels nemen deel in het project. De winkel is te bereiken via een computer, maar belangrijker is natuurlijk dat het ook direct via de N-serie telefoons te bereiken en te gebruiken is. Voor een nummer moet er één euro betaald worden, terwijl een album begint bij tien euro. Het is ook mogelijk om een maandabonnement van tien euro af te sluiten, waarmee een maand lang muziek gestreamd kan worden naar een pc.

Als laatste is er ook nog Nokia Maps, een navigatiedienst, die kaarten en stadsplattegronden biedt die direct op mobiele telefoons te bekijken zijn. "De industrie richt zich in toenemende mate op services op het internet en Ovi is Nokia’s visie op het combineren van internet en mobiliteit. Kijkend naar de toekomst willen we goede apparaten gaan leveren, gecombineerd met diensten, waardoor het voor gebruikers eenvoudig wordt om het potentieel van het internet volledig te benutten", aldus Nokia President Olli-Pekka Kallasvuo.

Nokia N81

Eén van die nieuwe telefoons is de N81 een WCDMA 2100 telefoon met acht gigabyte opslagruimte. De telefoon is voorzien van het Symbian besturingssysteem en de derde generatie van Nokia’s S60 interface. De nieuwe interface werkt niet meer met tabs, maar met carrousellen. De telefoon heeft speciale knoppen voor mediabestanden maar ook voor games. Spelletjes kunnen zowel in portrait als in landscape modus worden gespeeld en uiteraard werkt de telefoon samen met Ovi. Verder ondersteunt de telefoon Wi-Fi 802.11 b/g met UPnP, Bluetooth 2.0 en is er een Micro USB slot voorzien.

Verder is er een twee-megapixelcamera ingebouwd die behalve 1600×1200 foto’s ook MPEG-4 VGA filmpjes met een maximale framerate van 15fps kan opnemen. Een Navi wheel zorgt er verder voor dat alle menu’s en functies eenvoudig te bedienen zijn. De telefoon, die 102 x 50 x 17,9 mm meet, is verkrijgbaar in het vierde kwartaal van 2007. Het model met acht gigabyte ingebouwd flashgeheugen gaat 431 euro kosten, terwijl de versie met een een twee gigabyte Micro SD kaartje 360 euro kost.