Abonneer je gratis op Techzine!

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat NVIDIA haar nieuwe chipsets zou uitbrengen in november of december, dat werd uitgesteld naar begin februari, en door het Chinees nieuwjaar blijkt nu ook dat onhaalbaar.

NVIDIA heeft namelijk de 780a, 750a, 790i en790i Ultra chipsets uitgesteld tot maart, samen met de NVIDIA GeForce 9800GX2. De reden is niet helemaal duidelijk, maar de vertraging zou te maken hebben met een verlaagde productiviteit in de Chinese fabrieken door het Chinees nieuwjaar. Dan worden de fabrieken gesloten, wat leidt tot een onderproductie.

Concurrent AMD/ATi zal natuurlijk voordeel halen uit deze situatie. Zij kan namelijk haar HD3870X2 één maand vroeger op de markt zetten, wat zou moeten leiden tot een voorsprong. Ook Intel zal een voorsprong hebben op NVIDIA’s nieuwe chipsets, aangezien ook zij hun X48-chipset waarschijnlijk eerder zullen lanceren dan NVIDIA’s alternatieven. De extra verkoop van die Intel X48 chipset heeft op haar beurt dan weer een invloed op de eerder genoemde verkoop van grafische kaarten. Aangezien deze chipset enkel onderdak biedt voor Crossfire zijn mensen ook verplicht om een ATi-kaart te kopen indien zij gebruik willen maken van twee grafische kaarten.