Abonneer je gratis op Techzine!

Windows Server 2008 heeft vandaag de RTM-status bereikt. Dit betekent dat het klaar is om geproduceerd te worden. Tevens heeft Microsoft vandaag programma’s vrijgegegen waarmee het voor haar partners makkelijker is geworden om dit systeem uit te rollen.


Deze vrijgave is de volgende mijlpaal richting de grootste software-lancering in de geschiedenis van het bedrijf uit Redmond. Op 27 februari zal de lancering plaatsvinden tijdens het eerste "Heroes Happen Here"-evenement in Los Angeles.

Tijdens dit evenement zal tevens de presentatie van Visual Studio 2008 en SQL Server 2008 plaatsvinden. Dit laatste programma zal niet direct op de markt verschijnen, wisten wij al eerder te melden.

Een andere indicatie van dit belangrijke moment is het aantal bèta- en evaluatie-versies die van Windows Server 2008 zijn gedownload, in totaal meer dan twee miljoen stuks.

Windows Server 2008 mikt op bedrijven en professionals welke meer en meer te maken krijgen met veranderende technologieën en stijgende kosten en veiligheidsaspecten. Windows Server 2008 hoopt hierop in te springen door een hogere veiligheidsgraad en dagelijkse taken te vereenvoudigen.

Tevens biedt het betere mogelijkheden tot virtualisatie, wat momenteel voet aan de grond begint te krijgen aangezien dit tot betere hardware efficiëntie kan lijden en kostenbesparend is.

"We hebben met klanten over de hele wereld samengewerkt om oplossingen te creëren welke gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden van het systeem," aldus Bob Visse, directeur van de marketingafdeling van Microsoft. "De hulp van hen is enorm geweest en er is veel opwinding rondom de mogelijkheden welke dit kan geven voor de zakelijke gebruiker".

Een van de speerpunten van het nieuwe systeem is onder andere een betere integratie met Windows Vista, aangezien deze beide systemen rondom dezelfde code zijn gebouwd en een nieuwe versie van Microsoft haar eigen web-server, Internet Information Services 7. Tevens worden diverse management-functies samengebracht in de Server Manager en Windows Powershell. Een tool die rondom het command-prompt is geschreven welke 130 tools biedt voor de systeembeheerder.

Richtprijzen voor Windows Server 2008 Standard, met licenties voor vijf clients, zal rond de 999 dollar liggen. Voor Windows Server 2008 Enterprise, met 25 zogenaamde CAL’s (Client Access Licenses) zal het zo rond de 4000 dollar komen te liggen.