Abonneer je gratis op Techzine!

Ict-medewerkers worden steeds positiever ingeschat, uit een onderzoek van een detacheerder blijkt dat het imago van ict’ers en technici de afgelopen jaren sterk verbeterd is.

Detacheerder Trius stelt dat het imago steeds beter geworden is en dat ict’ers steeds beter behandeld worden door de werkgever. Het imago onder scholieren moet echter nog wel verbeterd worden, dit is nog niet zo positief.

"Verrassend is dat hts’ers niet meer warmlopen voor een leaseauto of laptop", aldus Trius over de drijfveren van werknemers. "Slechts drie procent is hiermee nog over te halen. Meer dan de helft vindt goede doorgroeimogelijkheden belangrijker."

Microsoft had afgelopen december ook een onderzoek in gang gezet, dit onderzoek werd alleen onder directeuren van bedrijven gehouden. Hieruit bleek dat werkgevers steeds meer zitten te wachten op mensen die eigen initiatief tonen en mensen met goede communicatieve vaardigheden: "Veel mensen gaan er vanuit dat het bouwen van software een eenmansbezigheid is, waarbij je opgesloten in een kantoor heel veel code schrijft", aldus Bill Gates toentertijd tegen de BBC, "maar dat is helemaal niet waar."

Onder de scholieren ligt het imago echter heel anders: "Het imago van de ict is wat ons betreft te smal", aldus Bart Pegge, beleidsadviseur onderwijs bij ICT~Office. "Het is nog teveel gericht op de technische kant, terwijl het volgens ons ook moet gaan om de kant van het oplossen van problemen en de carrièremogelijkheden. Scholieren weten niet goed wat ze moeten verwachten."

Pegge wil, met behulp van een campagne, jongeren enthousiaster maken voor dergelijke beroepen. Volgens Automatiseringgids is dit echter afgeblazen wegens een tekort aan liquide middelen. Pegge zegt echter dat dit onzin is: "We zijn nog bezig met het op poten zetten, maar waar dat bericht vandaan komt weten we niet", stelt hij. "Op dit moment zijn we bezig met het werven van meer organisaties om de campagne breed te trekken, maar we hebben de middelen."