Abonneer je gratis op Techzine!

Bezoekers van het Intel Developers Forum worden er al helemaal mee overstelpt. Intel heeft een nieuwe slogan voor haar mobiele activiteiten; "Carry Small Live Large".

Intel heeft zich stevig aan de top genesteld met haar succesvolle Core Duo-processors, maar nu wil het nieuw leven in de mobiele apparaten willen blazen. Nu wil het bedrijf ook op volle kracht de mobiele markt bestormen met apparaten die dezelfde performance geven als normale desktopcomputers.

Volgens Andrew Chien, vice-president van Intels Corporate Technology Group en directeur van Intel Research, wist bezoekers van het Intel Developers Forum te vertellen dat er nieuwe apparaten aankomen met grotere schermen die constant verbonden zijn met het internet. Tevens gaf hij de aanwezigen een demonstratie van een MIB (Mobile Internet Device), dat automatisch een beamer of groter LCD-schem kan detecteren en gebruiken.

Het grote probleem met dit soort apparatuur is, dat er veel connectiviteitsopties gewenst zijn, maar er bijna geen ruimte voor is. Een apparaat moet wel mobiel blijven. Fysieke aansluitingen zoals PS/2, USB, Wimax en wi-fi gebruiken waardevolle ruimte. Laptops kennen dit probleem al, en voor een MIB is dit een nog groter probleem.

Intel moet dus concessies doen aan connectiviteit zonder teveel aan functionaliteit in te leveren. Ook wist Intel details te geven van een CMOS-geïntegreerde radiooplossing die zowel een wi-fi en WiMax-oplossing kan bieden. Volgens Krishnamurthy Soumyanath, directeur van Intels Communications Technology Lab, heeft Intel inmiddels een prototype op de plank liggen

Tijdens een vragenrondje tegenover Intel-onderzoekers gaf het bedrijf een voorproefje op de toekomst. Intel is bezig om een netwerkkaart dichter bij de processor te brengen. Dit doen ze eerst door de NIC op de PCI-bus te plaatsen en daarna op de Front Side Bus. Dit geeft volgens Intel een flinke winst in netwerksnelheid.

Een mogelijke volgende stap is om de NIC binnen de CPU-die te brengen, maar dit proces is nog binnen de onderzoeksfase.