Abonneer je gratis op Techzine!

The British Board of Film Classification (BBFC) werkt momenteel aan een classificatiesysteem voor films die via het internet kunnen worden gedownload, zo meldt The Register.

De BBFC heeft nog geen officiële lanceerdatum voor het nieuwe classificatiesysteem gepland, maar wil met het systeem anticiperen op het feit dat steeds meer mensen films of televisieseries aanschaffen via online videowinkels als Xbox Live en iTunes. Volgens een recent uitgevoerd onderzoek door DRM-producent Macrovision, downloadt ongeveer een op de vier volwassenen met een internettoegang wel eens een televisieserie. Vijftien procent koopt wel eens een volledige film op het internet.

De classificatie zal waarschijnlijk niet veel verschillen van de huidige filmclassificaties, zoals die nu al te vinden zijn op filmhoesjes. Volgens een woordvoerder is het doel van de classificatie dan ook niet veel anders dan huidige classificaties, namelijk dat de consument vooraf kan zien wat voor een soort film ze gaan downloaden.

Het idee voor een classificatie van downloabare films speelt al anderhalf jaar bij de BBFC en momenteel is de organisatie in gesprek met diverse bedrijven om te kijken of zij willen gaan werken met het nieuwe classificatiesysteem. Bedrijven zullen daartoe niet verplicht worden, omdat de Britse Video Recordings Act het classificeren van downloadbare films niet verplicht stelt.

Als het systeem ingevoerd wordt zal het waarschijnlijk alleen in Groot-Brittannië in werking treden, het is niet duidelijk of de Amerikaanse en Europese evenknieën van de BBFC soortgelijke plannen hebben.