Abonneer je gratis op Techzine!

Sinds haar lancering, twee jaar geleden, is de Europese domeinnaam (.eu) maar liefst 2,7 miljoen keer over de toonbank gegaan. Dat maakte de Europese Commissie gisteren bekend naar aanleiding van de tweede verjaardag van de .eu-extensie.

Daarmee is de extensie het vierde meest populaire Top Level Domain van Europa, wereldwijd neemt het een achtste plaats in. Op wereldniveau blijft .com natuurlijk de absolute top met meer dan 71 miljoen registraties, gevolgd door .de, .net, .cn, .uk en .org.

"De pioniers van .eu begrepen meteen de waarde van de extensie, en grepen de kans om hun pan-Europese oriëntatie te promoten. Het zou nu voor iedereen in Europa de natuurlijke keuze moeten worden", zei eurocommissaris voor Informatiemaatschappij en Media Viviane Reding.

De Europese extensie is vooral in Duitsland heel populair. Bijna een derde van alle registraties vond in Duitsland plaats, hoewel de Duitsers slechts 16 procent van de Europese bevolking uitmaken. De vele registraties hebben dan ook ongetwijfeld te maken met het feit dat Duits de meest gesproken taal blijft in Europa, met maar liefst 110 miljoen sprekers. Nederland en Groot-Brittannië zijn beiden goed voor meer dan 13 procent van de registraties. In België vonden slechts 2,9 procent van de registraties plaats.