5min

Tags in dit artikel

, ,

Canonical heeft vandaag versie 8.04 ‘Hardy Heron’ voor desktops en servers gelanceerd. Dit is een zogenaamde long-term support-versie (LTS) waarmee je drie jaar ondersteuning voor de desktop-editie krijgt en maar liefst vijf jaar voor de server-editie.

De nieuwste versie van Ubuntu kent weer hoop nieuwe functies en functionaliteiten. Zo bevat Ubuntu 8.04 een nieuwe versie van GNOME, Xorg en niet te vergeten een nieuwe Linux kernel, maar ook behoren de vijfde bèta van Firefox 3 en de nieuwe torrentclient Transmission tot enkele van de nieuwste snufjes. Hieronder hebben wij de belangrijkste kort uiteengezet.

[b]Nieuwe features[/b]

[b]GNOME 2.22[/b]

Zoals we gewend zijn is ook deze nieuwe release van Ubuntu weer van een nieuwe versie van GNOME voorzien. Enkele nieuwigheden zijn bijvoorbeeld een wereldklok, een verbeterd netwerk-bestandssysteem en uitbreiding van de standaard mailclient Evolution voor ondersteuning van Google Calendar.

Ook nieuw is een bureaublad op afstand-functionaliteit onder de noemer Remote Desktop Viewer. Hiermee kan een andere Ubuntu-computer overgenomen en bediend worden zoals we dat kennen van Microsoft’s Remote Desktop. Tot slot bevat deze laatste versie van GNOME het programma ‘Cheese’ waarmee foto’s gemaakt en bewerkt kunnen worden.

[b]Xorg 7.3[/b]

Ubuntu 8.04 bevat een nieuwere versie van de X server Xorg en wel versie 7.3. Deze versie is erop gericht een zo minimalistisch mogelijke configuratie te hebben in het configuratiebestand en er zullen meer aanpassingen direct uitvoerbaar zijn. Denk hierbij aan het uitbreiden van het scherm van je laptop naar je monitor thuis als je laptop al aanstond en je wilt je monitor gebruiken. Dit gaat ook op voor projectoren. Ook het aanpassen van resoluties en refreshrates vallen hier onder.

[b]Linux kernel 2.6.24[/b]

Natuurlijk kan ook een nieuwe Linux-kernel in het geheel niet ontbreken. Nieuw in deze versie is onder andere ondersteuning voor dynticks voor amd64-systemen en een nieuwe, verbeterde processcheduler. Normaal contorleert de kernel een vast aantal keer per seconde of er iets gebeurt. Bij dynticks, ook wel tickless genoemd, voorspelt het wanneer het moet kijken of er wat moet gebeuren. Hierdoor hoef je minder vaak te controleren wat er gebeurt, scheelt verwerkingskracht en dus stroom.

[b]Firefox 3 Bèta 5[/b]

Zoals we gewend zijn van Ubuntu bevat de nieuwste versie ook weer de laatste versie van Mozilla’s populaire open-source Firefox-browser. In dit geval gaat het om de vijfde bèta van Firefox 3 waarin naast duizenden bugfixes ook een aantal nieuwe features en functionaliteiten zijn toegevoegd. Opmerkelijk want in LTS-versies komen normaal gesproken alleen stabiele versies van software en dat is een beta doorgaans niet.

Hoe dan ook biedt Firefox 3 een hoop nieuwe features en functionaliteiten. Zo is er een functie genaamd Places toevoegd, waarmee bookmarks van tags voorzien kunnen worden en nog eenvoudiger beheerd kunnen worden. Ook is de adresbalk verbeterd met een slimme aanvul-optie en kan er rechtstreeks gezocht worden in de geschiedenis, bookmarks dan wel bezochte webpagina’s.

[b]Transmission[/b]

Transmission wordt de nieuwe standaard in Ubuntu om al je torrents mee te downloaden. Transmission gaat de Gnome Bittorrent Downloader vervangen en komt standaard bij de nieuwe Ubuntu in je systeem.

[b]Brasero[/b]

Opnieuw een nieuwe standaard, ditmaal voor het branden van cd’s en dvd’s. Brasero is een uitbreiding op Nautilus en biedt een heleboel extra functies, zoals automatisch filteren van ongewenste bestanden, multi-sessie, het controleren van een cd of dvd en nog veel meer. Ook kan Brasero images naar de harde schijf schrijven.

[b]ActiveDirectory integratie[/b]

Ook voor de zakelijke markt is Hardy Heron interessant. Dit blijkt bijvoorbeeld een verbetering in de ActiveDirectory-integratie. In Hardy is het veel makkelijker om een computer in het domein te hangen en mensen gebruik te laten maken van hun domeinaccount onder Linux. Een belangrijke stap voorwaarts voor de integratie van Ubuntu in de zakelijke markt.

[b]Wubi[/b]

Wubi is misschien wel de grootste nieuwe feature in deze nieuwe release en is erg apart. Wubi is speciaal voor mensen die Ubuntu een keer willen proberen, maar er geen zin in hebben om hun schijven opnieuw te formatteren voor een harddisk install. Met Wubi installeer je Ubuntu zoals ieder ander Windows Programma en kan je het vanuit Windows opstarten alsof je Word start.

De ontwikkelaars van Ubuntu raden nog steeds aan Ubuntu op een eigen partitie te zetten, maar dit is natuurlijk geweldig voor iedereen die eens aan Linux wil ruiken en meer wil dan mogelijk is met een live cd.

[b]Kubuntu, Xubuntu[/b]

Natuurlijk zijn er naast Ubuntu ook nog Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu en vele anderen voor mensen die wel de kracht van Ubuntu willen ervaren, maar dat liever doen met bijvoorbeeld de K Desktop Environment (KDE) of Xfce.

[b]Kubuntu[/b]

Kubuntu komt dit keer niet met één maar twee releases. Release één is Kubuntu zoals we hem gewend zijn, maar er zal ook een Kubuntu KDE Remix komen.

In deze remix zit de nieuwste versie van KDE, KDE 4.0.3, ingebouwd. Hiermee geeft het Kubuntu team mensen de keuze van versie, terwijl ze toch een volledig geoptimaliseerde systeem proberen te leveren zoals we van de teams gewend zijn. Kubuntu met KDE 3.5 zal door Caniconical gesupport worden, de KDE 4 Remix alleen door de community. Dit is voor thuisgebruikers minder van belang, maar op de zakelijke markt is support nu eenmaal belangrijker en zal om deze reden waarschijnlijk sneller voor KDE 3 gekozen worden.

[b]Xubuntu[/b]

Xubuntu komt met de lichtgewicht desktopomgeving Xfce en is daarom handig voor mensen met minder snelle computers waar GNOME en KDE niet op kunnen draaien. Xfce is ontworpen met het oog op de productiviteit, het start programma’s snel op, maar houdt daarbij wel de systeembehoeften in de gaten.

[b]Downloaden[/b]

Ubuntu 8.04 is zoals gewoonlijk gratis te downloaden op Ubuntu.com, maar omdat de website door de enorme populariteit af en toe down ligt staan hieronder een drietal Nederlandse mirrors:

In onze download-sectie vind je een uitgebreid changelog. Natuurlijk kan er ook via torrent gedownload worden. Hieronder de linkjes:

[b]Upgraden naar Ubuntu 8.04[/b]

Upgraden naar 8.04 kan eenvoudig vanaf versie 7.10 of 6.06 LTS. Hieronder enkele punten waarmee je rekening dient te houden:

– Zorg ervoor dat alle updates voor je huidige versie van Ubuntu geïnstalleerd zijn. Dit voorkomt fouten en problemen.
– Lees voor het upgraden de release notes waarin eventuele bekende problemen en hun workarounds beschreven staan.

Canonical adviseert een upgrade rechtstreeks over het internet uit te voeren middels de ingebouwde Update Manager. Natuurlijk kan je ook upgraden door middel van een cd. Voor meer informatie en uitleg van de verschillende upgrade-methodes kan je deze pagina raadplegen.

[b]Tot slot[/b]

Nu je een groot gedeelte weet van deze nieuwe Ubuntu-telg, kun je op het forum verder discussiëren en ervaringen met andere Ubuntu-gebruikers delen. Moderator -ko- heeft hiervoor een topic gemaakt wat helemaal in het teken staat van Ubuntu 8.04 en waar je met al je vragen, opmerkingen en ervaringen terecht kunt.