Abonneer je gratis op Techzine!

OpenOffice 3 beta 1 heeft groen licht gekregen. Het betreft hier de eerste beta van het kantoor-pakket. De ontwikkelaars benadrukken dat deze versie niet geschikt is voor alledaags-gebruik, wel om te testen.

Wanneer men OpenOffice 3 wil gaan gebruiken voor alledaags gebruik is nog wat geduld benodigd, want deze release is er in ieder geval niet klaar voor. Deze versie is uitgegeven om gebruikers te laten testen met de nieuwe OpenOffice 3, op die manier kan er een beter uiteindelijk product neergezet worden. De beta is alleen nog maar beschikbaar in het Engels en voor de besturingssystemen Windows, Linux, Mac OS X en OpenSolaris.

Qua bestanden leest OpenOffice 3 alle gangbare formaten. Zo is er nu ook ondersteuning voor DocX-formaten van Microsoft in Mac OS X. Verder is de grafische kant voor Mac OS-gebruikers veranderd, hij past nu beter in een Mac-omgeving. De ontwikkelaars achter OpenOffice leggen echter voornamelijk de nadruk op ondersteuning van het nieuwe Open Document Format 1.2.

Er zijn voornamelijk een hele hoop bugs opgelost, maar er zijn ook een aantal nieuwe functies geimplementeerd. Zo is er een nieuwe launcher voor het pakket beschikbaar. Heeft Calc, het spreadsheet-programma, ondersteuning voor 1024 kolommen. Draw en Impress hebben nu betere functies gekregen om afbeeldingen te croppen. Klik hier om deze bèta te downloaden.