Abonneer je gratis op Techzine!

Pc-bouwers (OEM’s) zoeken naar oplossingen om Windows XP te blijven leveren. HP kiest er bijvoorbeeld voor om een downgrade uit te voeren voor de gebruiker en Lenovo levert een recovery-cd mee met daarop een XP-versie.

Dergelijke voorbeelden zijn diverse methodes om het beleid van Microsoft te omzeilen en Windows XP nog steeds te kunnen leveren. Windows XP mag namelijk sinds gisteren niet meer officieel verkocht worden, maar de klanten van pc-fabrikanten vragen er nog wel steeds om.

Dell en HP hebben besloten om downgrades voor de klant uit te voeren, indien deze dit wil. Wie van Vista immers terug naar XP wil, moet die optie krijgen. Lenovo levert een recovery-cd mee met een Windows XP-versie erop. Dell heeft tevens toegezegd dat haar ‘Custom Factory Integration’ (CFI) Windows XP zal ondersteunen.

Windows XP mag van Microsoft officieel niet meer verkocht worden in combinatie met laptops en desktops. Budget-laptops mogen nog wel gebruik maken van Windows XP, Windows Vista is immers te zwaar voor deze laptops. Wie Windows XP los wil kopen moet goed zoeken, er zijn nog steeds winkels die nog gewoon cd’s van Windows XP verkopen. Naarmate de voorraad opraakt, zal ook de prijs omhoog gaan, zo is de verwachting.

Gebruikers hoeven niet bang te zijn dat ze geen ondersteuning van Microsoft meer krijgen. De softwaregigant heeft namelijk toegezegd Windows XP te ondersteunen tot 8 april 2014.