Abonneer je gratis op Techzine!

Computerfabrikant HP geeft aan dat zakelijke klanten, die sinds 30 juni enkel nog computers met Windows Vista geleverd krijgen, er meestal voor kiezen om Vista te downgraden naar Windows XP. Als belangrijkste reden hiervoor geven de klanten aan dat ze geen tijd gehad hebben om te kijken of alle software werkt onder Windows Vista.

Dat zal Microsoft niet graag horen, aangezien het graag uitpakt met het feit dat al tientallen miljoenen exemplaren van Vista zijn verkocht en dat het besturingssysteem sneller verkoopt dan Windows XP ooit heeft gedaan. Volgens HP komt Microsoft echter op een verkeerde manier aan deze cijfers.

Het is namelijk zo dat OEM-fabrikanten sinds 30 juni geen pc’s meer mogen verkopen met een Windows XP-licentie. Daarom kiezen ze ervoor om, volgens de regels van Microsofts downgradebeleid, de pc’s te leveren met een licentie voor Windows Vista Business, maar met Windows XP erop geïnstalleerd. Daardoor blijft de klant werken met Windows XP, maar Microsoft boekt dan een verkocht exemplaar van Windows Vista in.

Microsoft staat dit achterpoortje overigens nu nog toe, maar vanaf eind januari 2009 zal ook dit niet meer mogelijk zijn. HP heeft echter al aangegeven dat het met Microsoft aan het onderhandelen is over een verlenging van deze deadline.