Abonneer je gratis op Techzine!

Een groep onderzoekers maakte eerder dit jaar bekend ze een manier gevonden hadden om een pacemaker op afstand te ontregelen. Om die reden heeft een computerwetenschapper een firewall ontwikkeld, die alleen veranderingen van een dokter accepteert.

De onderzoekers lieten eerder dit jaar zien dat een pacemaker eenvoudig te hacken is en de drager een flinke stroomstoot toe te brengen. Ze deden dit om aan te tonen dat er volgens hen te weinig gekeken wordt naar veiligheid.

De firewall voor de pacemaker wordt gedragen om de arm. Als de firewall actief is worden er alleen opdrachten van een arts geaccepteerd. Alle andere opdrachten worden simpelweg niet uitgevoerd.

Sommige experts vinden een firewall voor een pacemaker onzin, men zou een apparaat van miljoenen euro’s moeten dragen, terwijl het slechts voor een theoretisch risico zou zijn. Tamara Denning, de ontwikkelaar en brein achter de firewall, stelt echter dat er in het verleden ook hackaanvallen geweest zijn op epilepsiepatiënten en dat het risico dus groot genoeg is om een firewall te rechtvaardigen.