Abonneer je gratis op Techzine!

Als je vandaag je Xbox 360 aanzet zul je merken dat je een flinke update moet downloaden. Zojuist is namelijk de "New Xbox Experience" gelanceerd, wat neerkomt op een totaal nieuwe interface en nieuwe functies voor de Xbox 360.

De New Xbox Experience (NXE) wordt momenteel uitgerold over de verschillende Xbox Live-netwerken, het kan dus zijn dat de update niet bij iedereen tegelijkertijd beschikbaar is.

Het meest opvallende aan NXE is toch wel de compleet nieuwe interface en de mogelijkheid om net als op de Wii een eigen avatar aan te maken. Hoewel het idee van de tabbladen nog steeds aanwezig is en alle gebruikelijke informatie nog steeds terug te vinden is, ziet het er allemaal wat frisser en moderner uit, hoewel het voor veel gamers even wennen zal zijn.

Major Nelson, de bekende Xbox-blogger van Microsoft heeft op zijn site alvast een toptien geplaatst van dingen die je zeker moet gaan doen als de NXE op je 360 is geïnstalleerd.

  1. De eerste stap die je na de installatie zult uitvoeren is het creëren van je persoonlijke avatar. Er rennen na de installatie een aantal voorgemaakte poppetjes je scherm op, waarvan je er eentje kunt kiezen en deze daarna helemaal naar wens kunt aanpassen. Je kunt hier natuurlijk zo veel of zo weinig tijd aan besteden als je zelf wilt. Aan het einde kun je een foto maken van je avatar en deze instellen als Gamer Picture.
  2. Het verkennen van het nieuwe dashboard. Met de triggers en bumpers op je controller kun je snel links en rechts en omhoog en omlaag scrollen door de interface.
  3. Als veel vrienden online zijn kun je een party starten en met maximaal zeven vrienden een chatsessie aangaan. Een party aanmaken gaat via het Friends-channel of via de nieuwe Guide die te bereiken is via de Guide-button.
  4. Om je dashboard nog verder te personaliseren kun je een thema instellen. Oude thema’s zijn nog steeds te gebruiken, maar er zijn ook nieuwe gratis thema’s, te weten Xbox 360, Spectrum, Day en Night.
  5. De marketplace op Xbox.com is ook helemaal vernieuwd, je kunt nu ook aankopen doen voor je Xbox 360 als je niet achter je console zit, maar ook je accountgegevens aanpassen en je aankoopgeschiedenis bekijken.
  6. Ook een tip van Major Nelson, maar voorlopig niet voor ons Europeanen is het streamen van films van Netflix.
  7. Nieuw is ook dat je games kunt installeren en spelen vanaf de harde schijf van je Xbox 360. Dit is alleen aan te raden als je een flinke harde schijf hebt. Het installeren van een game op de harde schijf gaat via de Guide-button, te drukken op Y en naar ‘My Xbox’ te gaan.
  8. Ook nieuw is dat je games die je wel gespeeld hebt, maar waar je nog geen gamerscore of achievements voor verdiend hebt kunt verwijderen uit je lijst van gespeelde games. Heb je een baggerslechte game gespeeld en wil je daar niet meer mee geassocieerd worden, dan kun je daar nu dus van verlost worden.
  9. Het kwam al eerder even voorbij, maar ook de Guide is compleet vernieuwd. De Guide is uiteraard de interface die in beeld schuift als je op de Guide-knop (Xbox-logo in het midden van de controller) drukt. De nieuwe Guide heeft meer functionaliteiten en makkelijker te bedienen.
  10. Als laatste raadt Major Nelson een kijken nemen in de Games Marketplace en dan vooral te kijken naar de nieuwe Community Games. Daar zijn honderden games beschikbaar die door de community gemaakt zijn via de developertools die Microsoft ter beschikking heeft gesteld.

Kortom, er gaat vandaag een nieuwe wereld open voor Xbox 360-gamers. Wij zijn uiteraard benieuwd naar de meningen van de mensen die NXE inmiddels op hun 360 hebben staan. Vind je het een verbetering, of verlang je nu al terug naar de goede oude interface, laat het ons weten.