1 min

Tags in dit artikel

, ,

Het is Japanse onderzoekers gelukt om signalen die afkomstig zijn van hersens te visualiseren. Hiermee is het in de toekomst misschien mogelijk om een droom van iemand in beeld te brengen.

Het is een Japanse onderzoeksgroep onder leiding van Yukiyasu Kamitani van het ATR Computational Neuroscience Laboratories in Kyoto gelukt om een hele ruwe weergave van de gedachte van iemand weer te geven. Het gaat om opnames die in het zwart-wit zijn gemaakt. Er wordt een poging gedaan dit in de toekomst te verbeteren door bijvoorbeeld een weergave in kleur te maken.

De onderzoekers lieten enkelen proefpersonen naar een scherm kijken met daarop zwarte en witte blokjes. Bepaalde patronen werden door middel van deze blokjes weergegeven. Ondertussen werden de signalen van het brein van de proefpersonen geregistreerd. Het is de onderzoekers gelukt om een onderscheid te maken wanneer een proefpersoon een wit, of een zwart blokje zag, door middel van deze signalen.

Om dit nog beter te testen, werden er naast patronen ook teksten weergegeven. Een daarvan was het woord "neuron". Het is de onderzoekers gelukt om de tekst, letter voor letter uit te lezen door middel van de signalen die afkomstig waren van het brein van de proefpersoon. Met deze techniek moet het in de toekomst ook mogelijk zijn om de gedachtes te visualiseren.