2min

Tags in dit artikel

,

Buiten alle bedrijven op de CeBIT die zich met closed-source bezighouden, zijn er ook bedrijven aanwezig die opensourcesoftware en Linux-distributies vertegenwoordigen, waaronder Ubuntu en Linpus. Ubuntu had tot onze spijt echter niets nieuws te melden, Linpus daarentegen had wel nieuwe dingen te melden.

Linpus heeft een aantal netbooks en laptops meegenomen, waar variërende producten van Linpus op te zien zijn. Hiermee wil het bedrijf aantonen dat het steeds vaker een OEM-leverancier is voor netbooks. Linpus verzorgt bijvoorbeeld het besturingssysteem op de Acer Aspire One-serie.

Maar buiten deze demonstratie liet Linpus ook een nieuwe versie van zijn Linux-distributie zien. Het betreft hier Linpus Quick OS, een OS dat zich laat installeren op netboooks, maar momenteel alleen voor OEM’s beschikbaar is. Het besturingssysteem heeft een startscherm dat de gebruiker instaat stelt om met grote iconen applicaties te lanceren, net zoals bij veel andere netbooks mogelijk is. Onderaan het scherm is echter een taakbalk te vinden die toegang verschaft tot de geavanceerde functies van het volledige Linpus-OS.

Opmerkelijk is dat het besturingssysteem voorzien is van virtualisatiesoftware. Het betreft hierbij het opensourcepakket VirtualBox, ontwikkeld door Sun. Deze draait standaard een Windows XP-versie. Nog opmerkelijker is dat deze snel op te starten is via het eerder genoemde startscherm. Linpus heeft hier waarschijnlijk voor gekozen om zijn gebruikers ook toegang te geven tot Windows-applicaties.

Naast het bovenstaand besturingssysteem werkt Linpus ook aan een integratie met het Moblin-project van Intel. Moblin is een framework dat OS-onafhankelijk is en alleen beschikbaar is voor netbooks en andere MID’s (Mobile Internet Devices). Door gebruik te maken van Moblin wordt de nieuwe Linpus netbook-editie sneller en veiliger. Ook wordt de opstarttijd verkort en wordt de batterijduur verlengd. Dit komt omdat Moblin efficiënter om kan gaan met de hardware. Moblin werkt overigens alleen op Atom-processoren.

Er is nog niet veel bekend over deze nieuwe distributie, het enige dat duidelijk is, is dat deze versie van Linpus gratis zal zijn, zoals alle Linpus-producten. Verder moet het in mei al het levenslicht zien. Er staat nog geen grafische interface vast voor het product, maar de kans is groot dat het enkel zal blijven bij een integratie met het Moblin-project.