1 min

Tags in dit artikel

,

NVIDIA komt wellicht met een nieuwe videokaart die gepositioneerd wordt tussen de GTX260 en de GTX285. De kaart moet de concurrentie aangaan met ATI’s 4890 (RV790)-videokaart die begin april in de schappen moet liggen.

Het bakkeleien tussen ATI en NVIDIA gaat dus in april weer van start. De nieuwe kaart die gebaseerd is op de GTX295-chip (slechts één core), zal qua prestaties onder de GTX285 zitten. Vermoedelijk zal de ‘nieuwe’ chip (GT200) op 55nm worden geproduceerd en 240 shaders bevatten. Het geheugen zal 1GB GDDR3 bedragen met een 512-bit geheugeninterface. Daarnaast zal de prijs van de kaart om en nabij de prijs van de 4890 liggen. De prijs zal dan vermoedelijk net onder de psychologische 200 euro-grens liggen.

Details niet bekend

De details omtrent de nieuwe kaart zijn nog niet bekend. Geruchten doen de ronde dat de kaart ongeveer vijftien procent sneller zal zijn dan de GTX260 en daarnaast een betere TDP heeft. Behalve minder stroomverbruik zal de kaart dus wellicht beter overgeklokt kunnen worden. Of deze geruchten waar zijn zal moeten blijken uit de eerste benchmarks die komende maand langzaam zullen binnendruppelen. Tot die tijd zullen we rustig moeten afwachten.