Abonneer je gratis op Techzine!

De prijzen van breedbandverbindingen dalen ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie.

Vooral de prijs van breedbandverbindingen tussen de twee en vier Mbps daalde. Per maand moet daarvoor nu gemiddeld 37 euro neergelegd worden, dat is maar liefst 29 procent minder dan vorig jaar. Ook verbindingen tussen de één en twee Mbps zijn flink in prijs gedaald, namelijk met 19 procent naar gemiddeld 31 euro per maand.

De snelle breedbandverbindingen zijn ook goedkoper geworden. Het gaat hier slechts om een daling van vier procent naar gemiddeld 46,6 euro per maand. De langzame verbindingen zijn juist duurder geworden. Het gaat hier om verbindingen met een snelheid tussen de 144 en 512 Kbps. De prijs hiervan steeg met 7 procent naar 30,2 euro per maand.

Het gaat hier om het gemiddelde gezien over alle Europese landen. Eurocommissaris Viviane Reding maakt zich nog wel zorgen om de grote verschillen tussen de verschillende lidstaten. Zo ligt de prijs voor een breedbandverbinding in de nieuwe lidstaten veel hoger dan in de huidige lidstaten. Toch is Reding blij met het resultaat van het onderzoek: "Het merendeel van de Europeanen kan inmiddels het internet op met snelheden van 2 Mbps of hoger tegen een lagere prijs".