Abonneer je gratis op Techzine!

Uit een rapport van onderzoeksbureau ABI Research komt de voorspelling dat het open source Linux-besturingssysteem in 2012 groter dan Microsofts Windows zal worden op de markt voor netbooks. Het rapport is opmerkelijk omdat de laatste trend laat zien dat Windows XP steeds meer doorbreekt op de netbook-markt.

ABI Research ziet als belangrijke reden voor het toekomstige marktaandeel van Linux op netbooks de komst van netbooks met een ARM-processor. De processoren met de ARM-architectuur worden traditioneel toegepast in embedded oplossingen maar zijn ook geschikt voor netbooks met een extreem laag energieverbruik.

Netbooks met een ARM-processor kunnen geen Windows draaien omdat Microsoft geen Windows-port voor de ARM-architectuur beschikbaar heeft. Het wordt niet verwacht dat Microsoft met een ARM-port van Windows komt waardoor Linux een logische keuze is voor ARM-netbooks.

Een andere factor voor de groei van Linux is de opkomst van stacks als Googles Android en Nokia’s Maemo. Deze stacks zijn speciaal gericht op kleine apparaten. Googles Android zal volgens ABI de grootste stack worden en zal meer consumenten warm maken voor ARM-gebaseerde netbooks. ABI Research maakt vreemd genoeg geen melding van het Moblin-platform. Een ander platform dat zal groeien volgens het onderzoeksbureau is Windows Mobile.