Abonneer je gratis op Techzine!

Volgens Lenovo analist Matt Kohut zal Linux nooit een grote speler worden op de besturingssystemen markt. Daarvoor is het besturingssysteem te ingewikkeld, zo stelt hij. De analist, die in dienst is van Lenovo, denkt eveneens dat Linux op netbooks gedoemd is te mislukken.

Matt Kohut vertelt het volgende: "Linux zal nooit een grotere speler worden dan het nu is. Dit komt omdat Linux te ingewikkeld is. Men wil een computer die out-of-the-box gelijk werkt en bij Linux moeten er eerst allerlei handelingen verricht worden, alvorens het werkt."

Kohut verwijst hiermee ook naar de grote hoeveelheid netbooks die teruggebracht worden waar Linux op staat. Gebruikers vinden het te ingewikkeld om mee te werken en om die reden brengen ze het terug. Dit was enige tijd geleden ook al door MSI naar buiten gebracht. De reden dat men toch Linux gebruikt op netbooks heeft te maken met het feit dat dit vijftig tot honderd dollar per netbook scheelt.

"Voordat de Linux-installatie klaar is voor gebruik moet men data decompilen en gegevens uploaden. Dat is voor een gebruiker gewoon teveel werk," zo stelt Kohut. Hij vervolgt zijn betoog: "Ik weet dat het scheelt per distributie hoeveel werk er benodigd is. Maar er is geen enkele distributie die gelijk werkt. Als Linux populair wil worden, is het zaak dat het besturingssysteem gewoon werkt wanneer ik mijn stekker in het stopcontact steek."

Een ander probleem volgens Kohut is het feit dat er zoveel verschillende Linux-distributies zijn. Elke distributie verscheelt weer van de ander, bijvoorbeeld qua hardware-support. Voor een bedrijf is dit lastig, zo stelt Kohut, omdat men dan ondersteuning aan moet bieden voor meerdere distributies. Dat kost gewoon veel tijd en kennis. Kohut stelt dat deze problemen eerst de wereld uit geholpen moeten worden, daarna is er kans dat Linux aanslaat. Maar: "Linux op netbooks en notebooks? Ik zie het nooit gebeuren", zo besluit hij zijn betoog.