min

Tags in dit artikel

, , ,

De maker van de omstreden Mac-kloon heeft een faillissementsaanvraag ingediend. Psystar is de producent van de Open Computer. Dit is een kloon van Apple’s computer.

Volgens de faillissementsaanvraag heeft het bedrijf een schuld van 250 duizend dollar. Het bedrijf is nog geld verschuldigd aan de IRS, het advocatenkantoor Carr & Farrell en de bedrijven die de computers verscheepte.

Volgens Psystar is de economische crisis de grootste oorzaak van het faillissement. "De economische crisis heeft ervoor gezorgd dat consumenten minder geld uitgeven. Daarnaast scherpen schuldeisers hun voorwaarden aan waardoor er eerder betaald dient te worden". Ook zijn de prijzen van onderdelen gestegen wat heeft geresulteerd in hogere kosten.

Psystar kwam vorig jaar in het nieuws omdat het computers verkocht met daarop Apple’s besturingssysteem Mac OS X. Dit is echter gebeurd zonder toestemming van Apple en daarom is Psystar ook aangeklaagd. Door de faillissementsaanvraag is de rechtszaak echter tijdelijk opgeschort. Zodra het faillissement is afgerond zal de rechtszaak weer worden voortgezet. Apple heeft nog geen commentaar gegeven op de faillissementsaanvraag van Psystar.

Een belangrijke vraag die nu gesteld wordt is hoe de jonge CEO van Psystar, Rudy Pedraza, aan de financiële hulp is gekomen om het bedrijf draaiende te houden. Pas sinds de faillissementsaanvraag is duidelijk geworden wie de schuldeisers zijn en hoeveel de schuld bedraagt.