Abonneer je gratis op Techzine!

Scythe werkt op het moment van schrijven aan een nieuwe koeler voor grafische kaarten die met de naam Scythe Setsugen door het leven zal gaan. Volgens Scythe is dit de eerste VGA-koeler die goede ondersteuning biedt voor de GeForce GTX 260 van NVIDIA.

Het totaalgewicht van de Scythe Setsugen bedraagt 390 gram. Het gaat hier dus alleen om de heatsink, want het gewicht van de fan die bijgeleverd wordt is hierbij nog niet inbegrepen.

De fan in kwestie is de Scythe Slip Stream Slim-fan. Het gaat hier om een verdunde 120mm fan. Scythe heeft gekozen voor deze fan vanwege de omvang. Volgens de onderneming wordt er met deze Slim-variant een degelijke airflow gecreëerd waarbij de koeler niet te groot wordt. Opmerkelijk aan het concept van de Scythe Setsugen is het feit dat de koeler de lucht van de grafische kaart afblaast (in tegenstelling tot veel koelers die de lucht langs de kaart of direct op de kaart blazen).

De Scythe Setsugen heeft qua opbouw redelijk veel weg van de Scythe Mugen 2 die gebruikt wordt om processoren koel te houden. De structuur van de koelvinnen is namelijk hetzelfde, want er is gekozen voor een structuur waarbij de luchtweerstand in vier segmenten wordt opgebroken. Volgens Scythe geeft dit in theorie betere prestaties.

De diameter van de heatpipes van de koeler bedraagt 6 mm. De koeler is tevens uitgerust met een voltageregelaar en een NVIO-chip waardoor deze koeler geschikt wordt voor de GeForce GTX 260.

Het is de bedoeling dat dit product binnen enkele maanden gelanceerd gaat worden. Over een officiële adviesprijs is op het moment van schrijven nog niet gesproken.