Abonneer je gratis op Techzine!

De Consumentenbond heeft in de Digitaalgids van juli en augustus een onderzoek gepresenteerd dat laat zien dat slechts weinig computerwinkels een computer zonder besturingssysteem aanbieden. Wanneer de computerwinkel dit wel doet, gaan er meestal geen kosten af.

De Consumentenbond heeft dit onderzoek gehouden onder 27 verschillende computerwinkels, hier kwam uit naar voren dat slechts enkele kleinere computerwinkels daadwerkelijk een computer zonder besturingssysteem aanbieden. In de andere gevallen wordt standaard gewoon Windows meegeleverd.

Consumenten weten vaak ook niet dat zij korting kunnen krijgen op hun computer wanneer ze geen besturingssysteem aanschaffen bij de aankoop. Dit kan variëren tussen de 35 en de 100 euro per licentie, zo stelt de Consumentenbond. Het claimen van deze korting is overigens ook minder gemakkelijk dan zou moeten, er zij veel hordes die de consument zal moeten nemen, voordat zij de korting daadwerkelijk berekend zien.

Arda Gerkens van de SP wil kamervragen gaan stellen aan de hand van dit onderzoek. De Consumentenbond geeft namelijk tevens aan dat veel bedrijven niet eens een regeling hebben voor een dergelijke restitutie. Enkele bedrijven gaven wel aan dat dit kon, maar dan moest de consument de computer opsturen. De transportkosten waren dan ook voor de consument.