Abonneer je gratis op Techzine!

Afgelopen woensdag werd het tienmiljardste nummer uit Apples iTunes Store gedownload. De mijlpaal volgt zo’n zeven jaar nadat Apple de muziekwinkel lanceerde en ook nog eens precies op de verjaardag van mede-oprichter en huidig CEO Steve Jobs, die 55 werd.

Ter gelegenheid van het naderen van 10 miljard iTunes-downloads, plaatste Apple op 12 februari een teller op zijn website en ook lanceerde het bedrijf een speciale promotie-actie waarbij iedereen die een nummer download of een formulier invult, kans kon maken op een iTunes-cadeaubon ter waarde van 10.000 dollar. Apple heeft op moment van schrijven nog niet bekendgemaakt wie deze cadeaubon heeft gewonnen.

Sinds de iTunes Store in april 2003 zijn deuren opende is de muziekwinkel, die inmiddels meer dan alleen muziek verkoopt, uitgegroeid tot een van de grootste en meest populaire online winkels voor digitale content. In juni 2008 behaalde de store de 5 miljard-mijlpaal en in januari 2009 maakte Apple bekend dat het 6 miljard nummers had verkocht, goed voor zeventig procent van alle digitale online muziekaankopen. Gisteren, kort na half vijf ’s middags (New Yorkse tijd), werd het tienmiljardste nummer binnengehaald.

Hoe de toekomst van iTunes er uit zal zien is nog onduidelijk, maar het lijkt er op dat Apple van plan is om de dienst voor nog meer mensen toegankelijk te maken. Een eerste stap in die richting heeft het bedrijf al gezet met de geleidelijke uitrol van iTunes Preview, waarmee gebruikers vanuit de webbrowser binnen de iTunes Store kunnen navigeren. Ook het beluisteren van previews is mogelijk, maar om te kopen dient de gebruiker uiteindelijk wel in het bezit te zijn van de iTunes-software.

Ook de overname van streaming-muziekdienst Lala en de bouw van een nieuw groter datacenter, waarvan eerder deze week de eerste beelden opdoken, werpen een nieuw licht op de toekomst van iTunes. Gespeculeerd wordt dat de combinatie van de overname van Lala en de bouw van het datacenter de basis vormen om iTunes-bibliotheken van gebruikers online op te kunnen slaan om deze vervolgens toegankelijk te maken op elk apparaat dat een internetverbinding heeft.

Apple maakte vanmiddag bekend dat het tienmiljardste nummer het nummer "Guess Things Happen That Way" van Johnny Cash is. Het nummer is gedownload door Louie Sulcer uit het Amerikaanse Woodstock, Georgia. Hij is hiermee ook de winnaar van de ‘iTunes Countdown to 10 Billion Songs’-wedstrijd en wint daarmee de iTunes-cadeaubon ter waarde van 10.000 dollar.

"We zijn al onze klanten die ons geholpen hebben om deze verbazingwekkende mijlpaal te behalen erg dankbaar" zei Eddy Cue, Apples vice president van Internet Services. "We zijn trots dat iTunes de nummer één muziek-retailer ter wereld is geworden, 10 miljard nummers verkopen is werkelijk onthutsend."