Abonneer je gratis op Techzine!

We hebben op Techzine bijna het hele assortiment van accessoirefabrikant Roccat al onder de loep gehad, dus we waren benieuwd welke nieuwe producten we de komende tijd van het bedrijf kunnen verwachten. Meerdere producten werden het helaas niet, maar wel kregen we een uitgebreide presentatie van de Pyra, Roccats nieuwste gamingmuis voor laptops.

De Pyra is een zeer compacte muis met een eveneens zeer kleine draadloze USB-ontvanger. Misschien is het voor sommigen verwonderlijk, maar het is de eerst draadloze muis van Roccat. Het bedrijf profileert zich als fabrikant van gamingproducten en gaat dus voor performance en een lagvrije verbinding. Volgens Katharina Bachman van Roccat kan geen enkele draadloze muis tippen aan de performance van een bedraadde muis, tenminste wel qua dpi, maar niet als het gaat om polling.

Bij polling controleert de software met een vast interval welke bewegingen met de muis worden gemaakt en geeft die door aan de computer. Bij een Bluetooth-verbinding is polling beperkt tot 125 Hz, maar bij de Pyra is de pollingrate 1000 Hz, waardoor de bewegingen veel vloeiender zijn. Volgens Bachman is er maar één fabrikant die ook een 1000 Hz draadloze muis in het assortiment voert, namelijk Razer. Volgens Bachman kan deze muis dat echter alleen halen als hij met draad is aangesloten, draadloos blijft hij steken op 800 Hz.


In een live performancetest van de Pyra kwam Bachman met de Pyra echter ook niet verder dan 800 Hz, dus of de beweringen van Roccat echt waar zijn zal in een review van Techzine moeten worden bezien.

Naast de hoge pollingrate biedt de Pyra echter nog een aantal interessante features. Zo is er de Easyshift-button. Deze knop zit aan de linker- of rechterzijde van de muis (afhankelijk van rechtshandig of linkshandig gebruik) en wordt met de duim bediend. Door de knop in te drukken kun je de alternatieve functie van de andere knoppen oproepen, net zoals je bijvoorbeeld met een toetsenbord een knoppencombinatie kunt maken. De functies kunnen, zoals mag worden verwacht, ingesteld worden via de uitgebreide software die Roccat meelevert.


In deze software kunnen ook een vijftal profielen worden geladen voor verschillende applicaties. Door een executable te koppelen aan het profiel kan de software het juiste profiel automatisch inladen als de applicatie gestart wordt. Overigens kunnen profielen ook opgeslagen worden en via de community van Pyra gedeeld worden met andere muisbezitters. Bachman wist ons nog te vertellen dat de Easyshift-button ook naar de desktopmuizen van Roccat gaan komen, maar wanneer dat precies gaat gebeuren is niet duidelijk.


De Pyra werkt op twee AAA-batterijen en als dat oplaadbare exemplaren zijn kunnen deze opgeladen worden via de meegeleverde USB-kabel. Overigens loopt de verbinding met de computer in dat geval niet via de kabel, maar blijft de communicatie via de draadloze verbinding verlopen.

De Pyra is vanaf eind april/begin mei verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van 59,99 euro.