Abonneer je gratis op Techzine!

Uit onderzoek van de Technische Universiteit in Delft blijkt dat het grootste deel van de spam en andere internetaanvallen gemakkelijker is te voorkomen dan voorheen werd gedacht.

De onderzoekers analyseerden de afgelopen vier jaar meer dan 63 miljard ongevraagde e-mailberichten. Zo als bekend worden deze mails verzonden van computers van gewone gebruikers die besmet zijn met kwaadaardige software. Juist doordat de mails van miljoenen computers afkomt, leek dit probleem onoplosbaar. Nu blijkt echter dat meer dan de helft van deze computers via slechts vijftig grote en bekende internetserviceproviders worden voorzien van toegang op het internet.

Michel van Eeten, hoogleraar bestuurskunde aan de Technische Universiteit in Delft verklaart, "De meeste spam komt dus gewoon uit onze eigen achtertuin en is dus niet van de dubieuze rotte appels waarvan wij het altijd verwachtten". Uit het onderzoek blijkt dat één op de twintig thuiscomputers besmet is.

De uitslag van dit onderzoek betekent mogelijk een doorbraak in de bestrijding van deze zogeheten ‘botnets’, netwerken van besmette computers. Van Eeten verteld, "Wanneer providers ervan overtuigd kunnen worden om besmette computers te lokaliseren op hun eigen netwerken, kan spam en andere ellende fiks worden teruggedrongen. De providers zijn namelijk beter aanspreekbaar dan rotte appels in verre landen. Sterker nog, ze liggen binnen het bereik van de overheid." De schade die botnets aanbrengen wordt geschat op tientallen miljarden. Begin juni zal Van Eeten zijn onderzoek aan de Harvard University in de Verenigde Staten presenteren .