Abonneer je gratis op Techzine!

Het Europees Parlement is van plan om een verbod in te stellen op het scannen van de inhoud van een e-mail of chatbericht, dit wordt momenteel vooral gebruikt door diensten zoals Gmail die advertenties aanbieden op basis van de inhoud van een bericht. Gmail haalt hier een groot deel van zijn winst uit.

Woensdag werd bekend gemaakt dat het Europees Parlement dit van plan zou zijn, "Nieuwe tijden en nieuwe technieken vragen om nieuwe maatregelen. Vroeger deed je een brief op de bus en wist je zeker dat die niet door de PTT werd gelezen", vindt SP-Europarlementariër Dennis de Jong. Het Europarlement wil dat de Europese Commissie met een voorstel komt zodat er een verbod kan komen op het ongevraagd meelezen van je e-mail.

De techniek die gebruikt word om advertenties bij je e-mail aan te bieden wordt echter ook gebruikt voor het bestrijden van spam berichten. De Spamfilter zoekt uit de hand van een aantal kernwoorden of dat de e-mail een gewenst of ongewenst bericht is, echter zal deze technologie ook niet meer gebruikt mogen worden na het verbod.

Volgens de IAB zou dit niet alleen gevolgen hebben voor advertentie bedrijven of een spamfilter, maar ook de economie zal hierdoor een grote impact krijgen. Ook is de industrie niet van te voren ingelicht over het onderzoek van het Europees Parlement. "Het stopzetten van deze vorm van adverteren raakt niet alleen de advertentiesector, maar ook de financiële basis van veel gratis online diensten die hun inkomsten uit deze advertenties halen."