Abonneer je gratis op Techzine!

Anonymous maakt gebruik van een speciaal stukje software om DDoS-aanvallen mee te plegen, alleen het nadeel van deze software is dat de identiteit van degene die de aanval doet enorm makkelijk is te achterhalen. Nu zijn er een aantal programmeurs bezig om de software zo aan te passen dat het veel moeilijker wordt om de identiteit van de aanvaller te achterhalen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken hoe het IP-adres van de aanvaller kan worden verborgen.

Verschillende programmeurs zijn aan het werk om de software te verbeteren, zij willen de software zo maken dat de gegevens dus niet meer worden mee verzonden. Zoals inmiddels wel bekend is, zijn er de laatste tijd meerdere websites aangevallen door de actiegroep-Anonymous, waaronder Mastercard, Visa en Paypal. Hierop werden er in Nederland 2 jongens aangehouden van 16- en 19-jaar die betrokken zouden zijn bij de aanval. Om die reden vind Anonymous het dan ook nodig de software te verbeteren.

Een van de programmeurs verklaard tegenover Reuters "Ik verbeter de software om er een beter wapen van te maken”. De programmeurs die meewerken aan het verbeteren van de software, zijn net zoals de actiegroep-Anonymous van mening dat Wikileaks ten onrechte wordt aangevallen voor de publicatie van berichten van de Amerikaanse ambassades. "Ik steun deze zaak met heel mijn hart", zegt een andere programmeur die bekend staat als Uria. "Dit is het nieuwe sociale mechanisme om tekortkomingen van de markt te corrigeren. Daar hebben we lang op gewacht."

De software die momenteel wordt aangepast is Low Orbit Ion Canon(LOIC), welke eigenlijk bedoeld is om een server te stresstesten. De software op zich is dus niet illegaal. SourceForge.net, een website waar open source software kan worden aangeboden en waar deze software te downloaden is denkt er niet aan om de tool van de website te halen. "Er is niets aan deze software dat verkeerd is", aldus Scott Collison, CEO van SourceForge.net. "Het zou hetzelfde zijn als naar een winkel gaan en eisen om alle hamers uit de winkel te verwijderen omdat er iemand vermoord is met een hamer. Daar kunnen we niet aan beginnen", zegt hij, SourceForge.net is pas van plan om de software te verwijderen al een rechter dat beveelt.