Abonneer je gratis op Techzine!

De opvolger van de PlayStation 3 lijkt in aantocht te zijn. Dit heeft Sony min of meer laten weten in een bijeenkomst voor investeerders. De PlayStation 4 is volgens Sony momenteel in ontwikkeling, verder wilde het bedrijf er nog niets over kwijt.

Masaru Kato, executive vice president bij Sony, werd op deze bijeenkomst gevraagd of hij de stijgende kosten in Research and Development van het afgelopen fiscale jaar jaar kon toelichten. Kato antwoorden hierop dat Sony later dit jaar de NGP (Next Generation Portable) zal lanceren, de opvolger van de PSP. Dit brengt volgens Kato dus logischerwijs ook de nodige kosten met zich mee. Kato vervolgde: "Anderzijds zijn er stijgende onderzoekskosten door de ontwikkeling van een nieuwe spelcomputer voor thuis."

Kato wilde echter verder niets loslaten over deze nieuwe spelcomputer voor thuis, maar iedereen leek te begrijpen dat het om de PlayStation 4 gaat. De PlayStation 3 is inmiddels al weer sind 2006 op de markt en je zou daarom zeggen, dat met het oog op de next-gen gaming, deze console al hard aan vervanging toe is. Niets is echter minder waar, ondanks zijn inmiddels 5-jarige leeftijd kan de PlayStation 3 nog steeds buitengewoon goed meekomen, ook gameontwikkelaars hebben nog geen klachten over de capaciteit van de PlayStation 3.

Tijdens de bijeenkomst liet Sony wel weten dat zij minder zullen investeren in de ontwikkeling van de PlayStation 4 dan dat zij hebben gedaan bij de ontwikkeling van de PlayStation 3. Doordat Sony hevig investeerde in de ontwikkeling van de processoren die zij gebruiken in de PlayStation 3 leed zij de eerste jaren na de lancering nog steeds verlies op elke verkochte PlayStation 3 console. Die strategie lijkt Sony nu laten varen en zal waarschijnlijk kiezen voor hardware waarmee er ook nog wat verdiend kan worden op een console.

Wanneer we nog even terugkomen op het next-gen onderwerp, dan lezen wij hardnekkige geruchten dat Nintendo aankomende maand tijdens de E3 beurs haar nieuwe console, waarschijnlijk de Wii 2 of Wii HD, zal gaan aankondigen. Een lancering van een nieuwe Wii zal naar alle waarschijnlijkheid of in december of begin 2012 gaan volgen. Maar ook Microsoft lijkt niet stil te zitten, de afgelopen maand werden er vacatures geplaatst voor banen die te maken lijken te hebben met de ontwikkeling van een nieuwe console, waarschijnlijk de opvolger van de Xbox 360.