2min

Tags in dit artikel

,

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal benadrukte op de ASEM-conferentie in Boedapest het belang van vrijheid van informatie via het internet.

"De vrijheid van informatie is een fundamenteel mensenrecht. Alle leden van de VN hebben zich daaraan verbonden. En de vrijheid van informatie geldt evenzeer op het internet", aldus Rosenthal. "Het is de verantwoordelijkheid van al onze regeringen om ervoor te zorgen dat het internet vrij is. Geen politieke censuur. Geen beperkingen voor internetcafés, geen blokkades van internet, zoals in Syrië of Libië."

"Toegang tot het internet is essentieel voor maatschappelijke en politieke stabiliteit, voor vrije handel, economische ontwikkeling en innovatie", vervolgt de minister.

De toespraak van Rosenthal is een rechtstreekse verwijzing naar het rapport van de Mensenrechtraad van de VN dat gisteren gepresenteerd werd. Speciaal rapporteur Frank La Rue zei dat het beperken van internettoegang, bijvoorbeeld wegens het schenden van auteursrechten of politieke onrust, niet wenselijk is. Landen overtreden hiermee in zijn ogen internationale verdragen en afspraken. Daarom dienen er internationale afspraken gemaakt te worden om deze praktijken aan banden te leggen.

Het zal niet eenvoudig zijn om op internationaal niveau afspraken te komen, omdat de standpunten nogal uiteen liggen. De een beschouwt internetregulering als censuur, de ander als middel om illegale internetactiviteiten aan banden te leggen.

De Nederlandse regering kan zich op hoofdlijnen wel vinden in de uitspraken van La Rue. Frankrijk daarentegen zal daar meer moeite mee hebben. Onlangs is daar het ’three strikes out’ principe wettelijk vastgelegd: als je drie keer betrapt wordt op schenden van auteursrechten, bijvoorbeeld door het illegaal downloaden van muziek en films, kan de overheid je internetverbinding afsluiten. Overigens is de wetgeving enkele weken geleden al opgeschort vanwege een beveiligingslek.

De Asia-Europe Meeting (ASEM) is een tweejaarlijkse conferentie van Aziatische en Europese landen die van gedachten wisselen over politieke, economische en sociaal-culturele zaken.