2min

Een Amerikaanse rechter heeft een uitspraak gedaan in de rechtszaak tussen muzieklabel EMI en de clouddienst MP3Tunes, hiermee is belangrijke jurisprudentie gecreëerd voor de toekomst. EMI eiste een verbod op het opslaan van muziek in de cloud, het zou illegaal gebruik van muziek in de hand werken, de rechter was het hier niet mee eens.

De dienst MP3Tunes biedt de mogelijkheid om al je muziek online in de cloud op te slaan, zodat je je muziek overal kan beluisteren waar je toegang hebt tot het internet. EMI is van mening dat dit het illegaal gebruik van muziek bevordert en eiste dan ook een verbod.

De rechter in New York is het niet eens met EMI en heeft de eisen verworpen. De rechter stelt dat het opslaan van bestanden bij een provider voor eigen verbruik gewoon is toegestaan, het maakt de beheerder niet verantwoordelijk voor de inhoud van de bestanden.

Het is een belangrijke uitspraak gezien inmiddels veel meer partijen een soortgelijke dienst aanbieden. Zo bieden Google en Amazon beide een soortgelijke dienst aan, ook voor hen is deze uitspraak zeer belangrijk.

Volgens het Amerikaanse auteursrecht hoeft de provider niet bij elk nummer uit te zoeken of het rechten schendt. Het moet alleen uitzoeken of het rechten schendt als hier melding van wordt gemaakt door de rechthebbende. Iets wat in dit geval onmogelijk is doordat de cloudopslag privé is.

Ook had EMI bezwaar tegen het gebruik van de afbeeldingen van albums. Ook hierin kreeg EMI geen gelijk, dit omdat de afbeeldingen van Amazon worden gebruikt door MP3Tunes. Amazon heeft echter een licentie overeenkomst met EMI voor deze afbeeldingen. Of MP3Tunes de licentie met Amazon schendt is dan nog even de vraag, maar dit is niet aan EMI om te bepalen of te eisen.

EMI heeft niet de hele zaak verloren, het wist op een paar punten gelijk te krijgen. Zo is de cloudopslag van de oprichter van MP3Tunes, Michael Robertson, bekeken, net als die van zijn werknemers. Daarin kwam naar voren dat er 171 nummers worden opgeslagen waarvoor niet was betaald.