Abonneer je gratis op Techzine!

De Apple iPod viert vandaag zijn tiende verjaardag. Precies tien jaar geleden werd deze draagbare muziekspeler geïntroduceerd door Steve Jobs en veranderde de manier van muziek luisteren volledig.

Na de introductie van de iPod kon je namelijk niet alleen thuis van je muziekcollectie genieten maar ook onderweg en waar je maar wilde ter wereld middels een compact stukje techniek. In 2002 stond de wereld nog te kijken van 600.000 verkochte exemplaren welke bestonden uit de eerste twee generaties, inmiddels staat de teller nu op ruim 320 miljoen.

In 2000 bedenkt Jobs zich dat de huidige draagbare muziekspelers een groot drama zijn en ziet zijn kans schoon met de ontwikkeling van zijn eigen draagbare muziekspeler. Als voorbode op de iPod lanceert Apple in januari 2001 iTunes die later ervoor zal zorgen dat men zijn of haar muziekcollectie kan synchroniseren met een iPod. In eerste instantie lanceert Apple een versie die enkel werkt met een Mac computer. Niet veel later brengt Apple echter alsnog een versie op de markt die bekend staat als de tweede generatie welke ook werkt met Windows.

In 2003 voegt Apple de Music Store toe aan iTunes, iets wat later opnieuw een groot succes voor Apple blijkt te zijn. Bij opening zijn er al ruim 200.000 nummers beschikbaar voor 99 cent per stuk. In 2006 haalt deze zelfde Music Store binnen iTunes de magische grens van één miljard verkochte nummers. Het jaar daarop blijkt opnieuw een belangrijk jaar voor Apple. Naast het feit dat zij de 100 miljoenste iPod verkoopt, introduceert het bedrijf ook de eerste iPhone. Deze smartphone verandert, net als de iPod dat deed, zijn markt volledig.

Inmiddels zijn we aangekomen in het najaar van 2011 waar de iPod inmiddels overal is en niet meer weg te denken uit het hedendaagse straatbeeld. De iPod is zo ongeveer in ieder land van de wereld te vinden en is in zijn geschiedenis zelfs al in de ruimte geweest wanneer hij in 2008 meereist in de space shuttle Endeavor. De iPod viert vandaag een mijlpaal in haar bestaan en in de toekomst zullen er ongetwijfeld nog meer van deze mijlpalen de revue passeren.