2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Hoewel open source niet altijd betekent dat een product gedoemd is te mislukken, voorspellen experts weinig goeds voor het mobiele besturingssysteem WebOS.

Vorig jaar nam HP voor een bedrag van 1,2 miljard dollar het softwarebedrijf Palm over. Het bedrijf werkte aan een besturingssysteem waar HP wel heil in zag. Maar de praktijk bleek weerbarstiger dan aanvankelijk gedacht. Consumenten liepen warmer voor Android, iOS en andere besturingssystemen. In de hoop om consumenten warm te laten lopen voor WebOS, verlaagde HP de prijzen van de Pre 3 en de TouchPad. Ondanks de lage prijzen bleken klanten nog steeds geen belangstelling te hebben in deze producten. Pas toen voormalig CEO van HP, Leo Apotheker, de beslissing nam om de WebOS producten te schrappen en de prijs verlaagd werd naar slechts 99 dollar, gingen de tablets als warme broodjes over de toonbank.

Afgelopen weekend maakte Meg Whitman, CEO van HP, bekend dat het bedrijf de broncode voor het besturingssysteem WebOS heeft vrijgegeven voor ontwikkelaars. Op deze manier wil het bedrijf het besturingssysteem nieuw leven inblazen. "We zijn er heilig van overtuigd dat de beste dagen voor WebOS nog in het verschiet liggen. Door WebOS aan de open source gemeenschap vrij te geven, hebben we de potentie om het landschap fundamenteel te veranderen", aldus een optimistische Meg Whitman.

Analisten zeggen niet bij voorbaat dat WebOS gedoemd is te mislukken, maar zetten er wel hun vraagtekens bij. Zo is het essentieel dat HP voldoende investeerders vindt voor het project. Dat bleek bij andere open source projecten zoals Java, Android en Firefox een belangrijke factor voor het huidige succes. Analisten vragen zich af of HP en andere investeerders bereid zijn om zelf zoveel geld te steken in WebOS. Daarnaast moet HP zoveel mogelijk ontwikkelaars zien aan te trekken om te werken met het besturingssysteem. Immers, hoe meer apps er geschikt zijn voor het besturingssysteem, des te aantrekkelijker WebOS wordt voor consumenten. Maar zij vragen zich af of HP daarin zal slagen, aagezien het onder de eigen leiding ook niet lukte.

Er zijn ook analisten die wel kansen zien voor WebOS. Zo kan HP producenten van huishoudelijke apparatuur overhalen om het besturingssysteem in hun producten te verwerken. Dat creëert HP een nieuwe markt waar Google en Apple nog niet actief zijn. Andere analisten zeggen dat er een markt is die behoefte heeft aan een goedkoop besturingssysteem. Door de lopende rechtszaken tussen Apple en Google zijn de kosten voor de besturingssystemen van deze partijen aanzienlijk opgelopen. HP zou daarop kunnen inspelen door WebOS tegen aantrekkelijke tarieven aan te bieden aan consumenten.