1 min

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) gaat in opdracht van het Europees Parlement een parlementair onderzoek leiden naar internetvrijheid. Het rapport moet resulteren in een resolutie om Europese burgerrechten te garanderen. De vraag welke invloed technologie heeft op de burgerrechten staat centraal in het onderzoek.

Volgens Schaake is het belangrijk om een buitenlandbeleid rondom internet te ontwikkelen. De Europarlementariër wil onder de relatie tussen het internet en handel, mensenrechten, ontwikkeling en veiligheid aan de kaak stellen. Daarnaast wil ze een aantal handvaten formuleren om de potentie van het internet te vergroten en tegelijkertijd de gevaren in te dammen.

Volgens Schaake kan het niet de bedoeling zijn dat internetcensuur de norm wordt hier in Europa. "Het internet in Iran en China is feitelijk al ‘intranet’ geworden; 100 procent gecontroleerd en gecensureerd door de overheid. Daarmee zitten internetgebruikers de facto in een parallel universum", aldus Schaake tegenover NU.nl.

De EU kan volgens Schaake een centrale rol spelen om het internet maximaal te benutten. "In die verbonden wereld is Europa, als gemeenschappelijke markt en gemeenschap van waarden, een essentiële wereldspeler. Daar hoort een ambitieus internetvrijheidsbeleid bij."

Schaake verwacht haar rapport over een half jaar te kunnen presenteren aan de Europese Commissie en het Europees Parlement, die vervolgens ieder hun oordeel mogen uitspreken over het rapport.