Abonneer je gratis op Techzine!

Game ontwikkelaar, Zynga, ontkent dat het spellen heeft gekopieerd van zijn concurrenten. Het heeft naar eigen zeggen alleen bestaande concepten geperfectioneerd.

Onlangs beschuldigde game ontwikkelaar Buffalo Studios haar concurrent Zynga van plagiaat. Het spel Zynga Bingo zou volgens het bedrijf "opvallende gelijkenissen" vertonen met Bingo Blitz op het gebied van vormgeving, lay out en gameplay. Ook NimbleBit beschuldigde Zynga onlangs van het ongegeneerd kopiëren van een succesformule. Zynga’s game Dream Heights is vrijwel identiek aan Tiny Towers.

Mark Pincus, de CEO van Zynga, zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Zijn verweer is dat vrijwel ieder spel zich heeft laten inspireren door een voorganger. Dat geldt ook voor Zynga. Volgens Pincus ligt de kracht van zijn bedrijf niet in het ontwikkelen van nieuwe concepten, maar in het perfectioneren van bestaande titels en daar social games van te maken. Zich laten inspireren door andere games is in zijn ogen wat anders dan plagiëren.

"We denken dat er een enorme hoeveelheid gedaan werk is in deze industrie dat opnieuw uitgewerkt gaat worden op een manier die gratis, toegankelijk en social is. Dat is wat wij doen. Ik denk ook niet dat iemand verbaasd moet zijn wanneer ze ons games zien uitbrengen die al eerder voorbij zijn gekomen, meer dan een decennium geleden", aldus Pincus.

Opvallend is dat Zynga in het verleden concurrerende game ontwikkelaars wel van plagiaat heeft beschuldigd. Zou het niet zo kunnen zijn dat ook zij zich hebben laten ‘inspireren’ door games die Zynga op de markt heeft gebracht? Het lijkt een typisch gevalletje van ‘de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet’.