Abonneer je gratis op Techzine!

De Iraanse regering zal geleidelijk beginnen met afsluiten van het internet voor haar bevolking, ten goede van intranet vergelijkbaar met dat van een bedrijf. De eerste meldingen van een eigen intranet kwamen eerder dit jaar al vanuit de Iraanse media. In augustus dit jaar moet het netwerk voor elke Iraniër de enige ‘online’ toegang zijn.

Dit kondigde Reza Taghipour, de Iraanse minister van informatie en communicatietechnologie, donderdag aan. Het opzetten van een nationaal intranet is in lijn met de plannen voor een "schoon internet". Onder andere diensten zoals Google Search, Gmail, Google Plus, Yahoo en Hotmail zullen ontoegankelijk worden gemaakt.

Het project zal gefaseerd uitgerold worden. In mei worden Google-, Hotmail- en Yahoo-diensten geblokkeerd worden en vervangen worden door intranet-diensten van de overheid zelf, zoals Iran Mail en Iran Search Engine. Andere diensten zullen voorlopig nog toegankelijk blijven.

De registratieprocedure voor een Iran Mail-account is reeds gestart. Burgers zullen hun persoonsgegevens, waaronder het identiteitsbewijs, adres en volledige naam op moeten geven, welke geverifieerd zullen worden met behulp van gegevens van de overheid.

De tweede en laatste fase zal in augustus van start gaan. Vanaf dat moment is de toegang tot het open internet volledig geblokkeerd. "Alle Internet Service Providers (ISP) mogen alleen nationaal internet aanbieden in augustus”, stelt Taghipour. Buitenlandse websites die op een witte lijst staan, kunnen via het intranet wel bezocht worden. De overheid houdt er echter strikte regels op na, protesten, verdeeldheid, ongezonde morele inhoud en atheïsme worden allen niet getolereerd.

Update:
De Iraanse regering ontkent de plannen dat toegang tot het internet wordt afgesloten ten goede van een nationaal intranet. Het ministerie doet de door Reza Taghipour gemaakte uitspraken af als een hoax en zou propaganda vanuit het westen zijn, zo wordt er verklaard op de Iraanse overheidswebsite.