min

Tags in dit artikel

, ,

AMD maakt zich mogelijk klaar om de nieuwste grafische kaart met de codenaam New Zealand eind juli te lanceren. Echter, deze komt wel twee maanden te laat én zal maar beperkt beschikbaar zijn.

De grootste concurrent van de Radeon HD 7990, de GeForce GTX 690, is al meer dan twee maanden beschikbaar. Daarnaast komt de kaart mogelijk ook nog eens beschikbaar in beperkte hoeveelheden. Het is nog onduidelijk in welke hoeveelheden de kaart gelanceerd zal worden.

De AMD Radeon HD 7990 zal naar verwachting beschikken over twee Tahiti XT-GPU’s en 6 GB DDR5-geheugen. Dankzij de twee AMD Tahiti XT-chips zullen er 4096 streamprocessors, 256 texture units en 64 render back ends aanwezig zijn. De nieuwe kaart zal daarnaast een Turbo-modus hebben die de chips in de kaart zullen overklokken als de temperatuur dat toe laat. VR-Zone meldt overigens dat AMD werkt aan een speciale versie van de kaart met 12 GB DDR5-geheugen.

De exacte specificaties zijn nog onduidelijk, evenals de prijs. Volgens onofficiële informatie wilde AMD de HD 7990 ergens in het tweede kwartaal van dit jaar lanceren, zodat het nog de strijd aan kon met de GTX 690. AMD heeft echter deze plannen gewijzigd: de vlaggenschipvideokaart werd uitgesteld en in de tussentijd werd de HD 7970 met 1 GHz GPU in juni opnieuw gelanceerd.