Blackberry 10 is af en ook voor derden beschikbaar

Abonneer je gratis op Techzine!

De CEO van RIM, Thorsten Heins, heeft aan Bloomberg laten weten dat het nieuwe Blackberry besturingssysteem, Blackberry OS 10, af is. Blackberry 10 wordt nu uitgebreid getest en zal op korte termijn ook als licentie zijn af te nemen door derden.

Echt heel duidelijk is Heins nog niet over het licenseren van Blackberry OS 10. Hij laat duidelijk weten dat de mogelijkheid wordt overwogen en het voor RIM ook makkelijk is om Blackberry 0S 10 uit te geven als licentie. Maar niet dat er al partijen zijn die hier interesse in hebben. Hij zegt letterlijk: ‘QNX is gelicenseerd verkrijgbaar in de automobiel sector, we zouden dat ook met Blackberry 10 kunnen doen, als we daarvoro zouden kiezen’. QNX is de voorlopig van Blackberry 10 en draait op de Blackberry Playbook, de tablet van RIM.

De uitspraak van Heins kan twee dingen betekenen, de eerste is dat RIM nog moet beslissen of het Blackberry 10 gaat aanbieden onder licentie. De tweede mogelijkheid is dat het Blackberry 10 graag wil aanbieden onder licentie maar dat er nog geen andere fabrikant is die daar interesse in heeft. Het voordeel van Blackberry 10 onder licentie uitgeven is dat RIM daar opnieuw geld aan kan verdienen door een prijs per toestel te vragen en het ook nog steeds via de Blackberry Appworld applicatiewinkel geld kan verdienen.

Eerder gingen er geruchten dat Samsung wel oren zou hebben naar het licenseren van Blackberry 10. Dat zou voor RIM een goede partner zijn omdat Samsung het erg goed doet op de smartphone-markt. Samsung heeft echter meerdere malen publiekelijk verklaard dat het geen interesse heeft in RIM’s Blackberry OS 10. Over het algemeen verklaren bedrijven helemaal niets als er een kern van waarheid in zit, wij achten de kans dan ook klein dat Samsung iets met RIM gaat doen.

Uiteraard zijn er ook nog partijen als Sony, LG, HTC en enkele Chinese partijen als Huawei en ZTE die momenteel wel actief zijn met Android en in sommige gevallen ook met Windows Phone die wellicht interesse zouden kunnen hebben. Maar tot op heden is er nog niets concreets.

Heins laat in elk geval weten zelf al rond te lopen met een Blackberry 10 toestel en dat hij er ook zeer tevreden over is. Hij zegt ook dat RIM vol gaat inzetten op Blackberry 10 en dat ze er zijn om te winnen en niet willen strijden om een derde of een vierde plaats.

Of Blackberry 10 ook hoge ogen gaat gooien bij bedrijven en bij de consumenten is vooralsnog afwachten. De eerste toestellen met Blackberry OS 10 komen pas begin 2013 op de markt. Voor RIM moet Blackberry 10 in elk geval wat succes gaan brengen of het dat nou behaalt met eigen toestellen of met toestellen van partners maakt niet zoveel uit, zolang het marktaandeel en de financiële cijfers maar weer gaan stijgen in plaats van dalen.